Uutiset

Lasia ja keramiikkaa nuorekkaasti murtaen

Hämeen ammattikorkeakoulussa muotoilua opiskeleva Mira Rahkonen joutui viimevuotisen kurssitehtävän kanssa pohtimaan syntyjä syviä. Tehtävän aihe oli vastata kysymykseen: mitä maailma tarvitsee?

– Pitkään tuntui siltä, että maailma ei enää tarvitse yhtään ainoaa uutta esinettä, kaikkea on jo niin paljon ja kaikki on jo keksitty. Sitten tuli mieleen, että ehkä tämän ajan ihminen tarvitsee jotakin, mikä yhdistää häntä omiin juuriinsa ja jättää samalla hänestä itsestään jotakin tärkeää jäljelle, Rahkonen kertoo.

Pohdinnoista syntyi Juuret-kirstu. Se on lasitetusta keramiikasta tehty maljamainen kulho, jossa on sisällä useita lasihyllyjä. Kulhoon ja lasihyllyille on mahdollisuus tallettaa omaan elämään liittyviä valokuvia ja muuta muistojen materiaalia säilymään ja näkyville. Esinettä voi pitää myös pelkästään sisustuselementtinä.

Juuret-kirstu kuvastaa Hämeen ammattikorkeakoulun muotoilun koulutusohjelman lasin ja keramiikan toisen vuosikurssin opiskelijoiden näyttelyn henkeä.

”Murtaen”- näyttelyssä murrettavina ovat ainakin sovinnaiset käsitykset materiaalien yhdistämismahdollisuuksista ja esineiden käyttötarkoituksista. Kokeilunhalulle ja eri kulttuureille on Murtajiksi itsensä nimittäneiden 13 nuoren naisen tuotteissa annettu tilaa. Sijansa saa myös kierrätys.

– Kaiken ei aina tarvitse olla ihan uutta, myös vanhaa voi hyödyntää, Heidi Hynninen sanoo viinipulloista tehtyjen puhdaslinjaisten maljakoiden äärellä.

Uusissa tiloissa hyvä työskennellä

Näyttely on esillä Fredrikatalon Holvisalissa Hämeenlinnan keskustassa, näyttelyn pitäjien opiskelutilat sen sijaan ovat jo siirtyneet perinteikkään talon suojista linja-autoaseman kulmalta Visamäkeen Hattelmalaan.

Murtajat kiittävät uusia tiloja, työvälineitä ja opintojensa sisältöä.

– Koulutus antaa valmiudet sekä suunnitteluun että esineiden valmistamiseen. Itse tekemällä saa vahvan materiaalien tuntemuksen. Se on tärkeää, koska lasi ja keramiikka ovat orgaanisia materiaaleja. Niiden työstäminen on arvaamattomampaa kuin esimerkiksi metallin. Lopputulokseen vaikuttavat niin monet tekijät, nuoret selvittävät.

Näyttelyn järjestäminen on ollut ryhmälle innostava juttu.

– Muotoilualan ammattilaisille näyttelyiden järjestäminen ja niihin osallistuminen on osa toimenkuvaa. Mahdollisuus ensimmäisen näyttelyn pitämiseen turvallisesti oman koulun suojissa ja tuella on hieno asia, kiittelee näyttelyn vetäjä Outi Häyrynen.

Koulutuksen monipuolisuus ja käytännönläheisyys antaa uskoa siihen, että työtä löytyy kahden vuoden päässä kajastavan valmistumisen jälkeen teollisuuden tai rakentamisen aloilla.

Mainos