Uutiset

Lasikehässä piilee energiapihi talo

Lempäälään rakennetaan hätkähdyttävän näköinen asuintaloa, jota ympäröi teräsrunkoinen lasinen kehä. Lasikehä on tehty kierrätyslasista ja rakennusten rungot käytetyistä, 40 jalkaa pitkistä merikonteista.

-Lasikehän sisäpiha on lämmin kesät talvet, mutta se ei ole kasvihuone, vakuuttaa talon rakennuttajan Suomen Lasinjalostus Oy:n projektipäällikkö Antti Niemi.

Lasikehä on kierrätettyä tasolasia ja merikontit ovat lakanneet kiertämästä maailman meriä. Asuintalo itsessään on energiatehokas täyspassiivitalo.

Talo tehdään Ideaparkin lähelle, mutta shoppailukeskittymällä ja lasikehällä ei ole yhteistä isää. Niemi ei paljasta keksijää:

-Lasikehän idean isä on suomalainen, joka haluaa pysyä piilossa.

Lasien välissä on metri ilmaa

Asuintaloa kolmelta puolelta ympäröivä kehä on yhdeksän metriä korkea ja pinta-alaltaan 28×28 metriä. Lasikehä toimii ulkoilman eristeenä sisällä oleville asuintalolle ja saunalle.

-Tavoitteena on, että talvellakaan lasikehän sisälämpötila ei laske alle +7:n asteen. Jos tähän päästään, niin periaatteessa kehän sisälle jäävien rakennusten lämpöeristys voi jäädä kevyemmäksi kuin tavallisissa taloissa, kertoo talon arkkitehti Petra Savela.

Lasikehä muodostuu kaksipuolisista laseista, joiden välissä on runsas metri tyhjää tilaa. Lasien väliin jäävä ilma toimii lasipihan lämmöneristeenä.

-Lasien väliä voidaan kulkea huoltotehtävissä, kuten ikkunoita pesemässä, Niemi kertoo.

Lasikehän sisälle rakennetaan 200-neliöinen talo ja erillinen sauna, joiden rungot ovat teräksisiä merikontteja. Merikonteista tulee myös kaksi uima-allasta, toinen lasikehän sisäpuolelle ja toinen 24-metrinen ulkopuolelle.

Lämmin ilma poistetaan talosta lasikehän sisälle, joten sekään ei mene harakoille.

Lepaan opiskelijat valitsevat kasvit

Energia taloon saadaan kahden kilowatin tuulivoimalasta. Saunan ja pyykinpesun aiheuttamissa kulutuspiikeissä voidaan käyttää aggregaattia.

-Sähköä tarvitaan lähinnä veden lämmittämiseen. Eniten energiaa tarvitaan kaikkein kovimmilla pakkasilla.

Lasikehän ympäri vuoden lämpimällä sisäpihalla uskotaan kasvien viihtyvän. Lepaan opiskelijoille on järjestetty suunnittelukilpailu siitä, mitä kasveja pihalle istutetaan. Taimet toimittaa janakkalalainen Harviala Oy.

-Lempäälän talo on ekotalo ja mielenkiintoinen projekti. Kaikki mikä on ekologista, kiinnostaa meitä, kertoo Harvialan toimitusjohtaja Marjatta Nummela yhteistyökumppanistaan.

Lasikehän rakennuksineen on määrä valmistua tämän vuoden puolella, joten ensikokemukset talosta saadaan talven aikana.

-Väitän, että tämä on vuoden 2012 puhutuin talo. Tällaista ei ole meillä eikä maailmalla, Niemi innostuu.

Auringon porotus heijastuu takaisin

Lasikehän kattoon lasia ei käytetä, koska lasisesta katosta olisi tullut liian painava. Katto on läpinäkyvää, monikerroksista pc-muovia. Niemen mukaan Kerplast Oy:n muovikatteella on erittäin hyvä lämmöneristävyys.

-Nestelaminoitu lasi ja muovikatto ovat siitä erikoisia materiaaleja, että 70 prosenttia auringon valosta heijastuu niistä takaisin. Sen ansiosta lasikehään porottava aurinko ei ole niin polttava kuin ulkoilmassa.

Katto viettää pihan keskelle, joten sadevesi voidaan johtaa putkia pitkin katolta. Vesi voidaan kerätä talteen ja käyttää kasteluvetenä.

-Rakennesuunnittelijat ovat ottaneet lumikuorman huomioon. Lumi on myös hyvä eriste ja parantaa eristävyyttä katolla, Niemi kertoo.

Koko komeus seisoo kierrätetyistä ontelolaatoista tehdyllä perustalla. Ensimmäinen autolasti ontelolaattoja saapui työmaalle viime viikolla. (HäSa)

Menot