Uutiset

Laskeutusaltaiden pohjassa muhii mömmö poikineen

Katumajärvestä ollaan taas huolissaan. Järven suojeluyhdistys haluaa, että kaupunki lunastaisi jo lupauksensa ja puhdistaisi järveen laskeutuvien ojien laskeutusaltaat.

-Altaiden hoito ja kunnostus ovat jääneet hoitamatta, suojeluyhdistyksen puheenjohtaja Jorma Laaksonen harmittelee.

Kaupungin luontopalveluiden metsätalousteknikko Seppo Suoranta ehti osittain kiilata suojeluyhdistyksen toiveiden edelle.

-Kihtersuonojan altailla aloitettiin puhdistustyöt keskiviikkona, Suoranta kertoo.

Hän ei kuitenkaan tiedä, milloin muut laskeutusaltaat puhdistetaan. Hänen mukaansa se ei ole luontopalveluiden päätettävissä; päätös tehdään ympäristöpalveluissa.

Laaksosen mukaan kaupunki teki kuusi vuotta sitten yhden laskeutusaltaan Iso-Harvoilanmäkeen ja allaskosteikot Kihtersuonojalle ja Petäjäharjunojalle.

-Kaupungin velvollisuudeksi jäi puhdistaa muun muassa pohjaan laskeutuva fosfori.

Fosfori tulee altaisiin hulevesistä. Hulevesiksi kutsutaan rakennetuilta alueilta poisjohdettavaa sade- ja sulamisvettä.


Neljäskin allas tarvittaisiin

Laaksosen mukaan Katumajärvi tarvitsee neljännenkin altaan pysyäkseen kunnossa.

-Ruununmyllyn ojasta tulee hulevesiä suoraan järveen. Laskeutusallas on jo piirretty, mutta se on yhdistykselle liian kallis rakentaa.

Laskeutusallas tulisi maksamaan noin 20 000-30 000 euroa.

Laaksosen mukaan suojeluyhdistys maksaa 8 000 euroa järven kaislikoiden puhdistamisesta, joten rahaa ei jää altaiden tekoon.

Kaupungin ympäristöasiantuntija Heli Jutilan mukaan altaiden hoitovastuu on luontopalveluilla ja asia oli työlistalla jo viime vuonna.

-Altaiden puhdistamisessa on kyse priorisoinnista, ei siitä, maksaako työ liikaa.


Putki putkahtaa keskusteluun tasisin välein

Toinen suojeluyhdistyksen murheenkryyni on HS-Veden jätevesiputki, joka on Katumajärven pohjassa, tai ainakin pitäisi olla. Laaksosen mukaan siitäkin asiasta on keskusteltu vuosikausia.

Laaksosen mukaan HS-Vesi on ilmoittanut jo kaksi vuotta sitten, että putki korjataan niin, että se pysyy pohjassa.

-Putki on taas tänä kesänä noussut pintaan kolme, neljä kertaa.

HS-Veden toimitusjohtaja Timo Heinosen mukaan putki on noussut pintaan kerran tänä kesänä ja putki saatiin takaisin pohjaan tunnin kuluttua siitä, kun tieto tuli HS-Vedelle asti.

-Putki ei vuoda, vaikka se olisi pinnassa. Katumajärvellä ei ole niin kovaa veneliikennettä, että putki olisi sen takia vaarassa.

Laaksosen mukaan muun muassa pelastuslaitos, kalastuksenvalvojat ja vesinäytteiden ottajat saavat ajaa moottoriveneellä Katumajärvellä.

-Riski on valtava. Talvella pilkkijä voi kairata putken rikki, jos se nousee pintaan.


Siirto on käynyt jo mielessä

Suojeluyhdistys haluaa, että vesiyhtiö jatkaisi jätevesiviemäriverkostoa Rantatieltä Vanajanlinnantien kautta Vanajanlinnalle asti. Silloin putkesta ei olisi vaaraa järvelle.

Laaksosen mukaan jätevesiputki on nykyisin kovilla, koska Vanajanlinnan loma-asunnot ovat lisänneet käyttäjien määrää huomattavasti.

-Käyttömäärän kasvu ei vaikuta putkeen, Heinonen kuittaa.

Suunnitelmissa kuitenkin on, että putki siirrettäisiin pois järven pohjasta. Sitä, milloin siirto tapahtuu, ei HS-Vedessä vielä tiedetä.

-Kaupungilla on suunnitelmia järven koillispuolelle. Odotamme vielä niitä suunnitelmia, Heinonen sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic