Uutiset

Laskin ei ratkaissut yo-kokeessa

-Meillä oli vain tällaiset vanhat TI 84:t. Hyvin meni silti, Kaurialan lukion abiturientit Miisa Komulainen ja Saara Lassila esittelevät perjantaina matematiikan ylioppilaskirjoituksissa käyttämiään laskimia.

Ylioppilaskokeen määräykset muuttuivat tänä keväänä. Nyt matematiikan, fysiikan, kemian ja maantieteen kokeessa sai olla mukana myös uudentyyppinen symbolinen laskin. Aiemmin kokeessa sallittiin vain funktiolaskimet ja graafiset laskimet.

Komulainen ja Lassila vakuuttavat, ettei kokeessa ollut sellaisia tehtäviä, joissa uusista symbolisista laskimista olisi edes ollut hyötyä. Samaa mieltä on uuteen siirtynyt Vesa Teiskonlahti.

-Onhan siitä etua derivoinnissa ja integroinnissa. Tässä kokeessa olisi kuitenkin pärjännyt ilmankin.


Koe ei muutu vähään aikaan

Muutoksen on tarkoitus ajanmukaistaa kokeen apuvälineitä sekä yhtenäistää säädöksiä. Aikaa myöten myös matematiikan koetehtävien luonne voi muuttua, mutta vielä toistaiseksi sellaista ei ole näköpiirissä.

-Ylioppilastutkintolautakunta on sanonut, että koe ei pariin vuoteen muutu, Lammin lukion matematiikan lehtori Vesa Karjalainen sanoo.

Pieniä tietokoneita muistuttavat symboliset laskimet ratkaisevat mm. yhtälöitä ja antavat trigonometrisille lausekkeille tarkat arvot. Tavallisilla ”perus-funktiolaskimilla” voi ainoastaan tehdä laskutoimituksia.

Eniten symbolisista laskimista hyötyvät sellaiset pitkän matematiikan lukijat, jotka ovat hyvin harrastuneita oppiaineessa.

-Erityisesti tehtävien tarkastuksessa on etua, Karjalainen sanoo.

Pelkästään koetta varten uudenlaista, kallista symbolilaskinta ei kenenkään kuitenkaan kannattanut hankkia, sillä laitteen käyttö vaatii harjoittelua.

-Symboliset ja graafiset laskimet eivät ole kovin helppoja käyttää. Meillä lyhyen matematiikan opiskelijat käyttivät pelkästään perusmallisia funktiolaskimia, Lammin lukiossa opettava lehtori Auli Saarivaara-Vartiainen sanoo.


Muisti tyhjäksi ennen koetta

Viime syksynä lukio-opintonsa aloittaneet opiskelijat ovat Lammillakin siirtyneet jo kokonaan symbolisiin laskimiin. Kun he aikanaan kirjoittavat ylioppilaaksi, saattaa kokeen sisältökin olla erilainen kuin nyt.

Matemaattisten aineiden opettajien liitto oli etukäteen huolissaan siitä, että tehtävät saattavat muuttua liian soveltaviksi tai vaikeiksi, kun kaavat on mahdollista saada suoraan koneesta.

-Nykyisessä kokeessa pelkkä oikea vastaus ei riitä, vaan kaikkien ratkaisun välivaiheiden pitää näkyä, Auli Saarivaara-Vartiainen huomauttaa.

Toinen etukäteen askarruttanut seikka liittyi laskimien tarkistamiseen. Ohjeen mukaan ylioppilaskokelaan on tyhjennettävä laskimen muisti. Koetta edeltävä iltapäivä kuluikin monessa koulussa laskinröykkiön äärellä, kun opettajat tarkistivat, ettei laitteissa ole kiellettyjä ohjelmia.

-Samassa ajassa se kävi kuin aikaisemmin. Isoissa kouluissa urakka on toki työläämpi, Vesa Karjalainen sanoo.

Lammin lukiossa pitkän matematiikan kirjoitti 23 ylioppilaskokelasta. Heistä viidellä oli mukanaan sekä graafinen että symbolinen laskin. (HäSa)

Päivän lehti

19.1.2020