Uutiset

Laskuvarjohyppääjät ja purjelentäjät taivastelevat Räyskälässä lupaehtoja

Räyskälän lentokentällä taivas hiljenee ensi kesänä iltaisin. Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen mukaan moottorikoneet eivät enää pääse nousuun kentältä arki-iltoina kello seitsemän ja viikonloppuisin kello kuuden jälkeen.

– Rajoitukset ovat tiukat ja pakottavat meidät korvaavaan toimintaan. Laskuvarjohypyt vähenevät väkisin, mutta tilalle voidaan ottaa liitovarjo- ja lennokkitoimintaa. Kenttä ei missään nimessä hiljene. Toimintaa tiivistetään päiväaikaan ja tuodaan uusia käyttömuotoja, kertoo lentokenttäaluetta ylläpitävän Räyskälä-säätiön toiminnanjohtaja Riku Rissanen.

Korkein hallinto-oikeus jätti voimaan Vaasan hallinto-oikeuden vuonna 2009 tekemän päätöksen. Kentän ympäristöluvasta tehdyn valituksen perusteella käyttöaika lyhenee nykyisestä. Tähän saakka kentällä on lennetty kello 9-21 välillä.

Toiminnanjohtaja Riku Rissanen kertoo, että säätiössä harkitaan parhaillaan, valitetaanko KHO:n päätöksestä EU-tuomioistuimeen.

Painopiste siirtyy aamuun

Lentotuntien supistaminen illalta vaikeuttaa Suomen ainoan harrastuslentäjien jatkokoulutusta antavan Suomen urheiluilmailuopiston toimintaa Räyskälässä.

Iltatunnit ovat koulutuksessa välttämättömiä. Lento-oppilaille ja laskuvarjohyppääjäoppilaille illan rauhalliset tuuliolosuhteet ovat välttämättömiä.

Koulutuksen painopistettä siirretään ensi kesänä entistä enemmän tyyneen aamuun, jolloin hinauskoneet lähtevät taivaalle heti aamuyhdeksältä sääolosuhteiden salliessa.Tähän saakka hinaukset ovat alkaneet käytännössä vasta aamukymmenen jälkeen.

Mootorihinauksen sijaan kokeillaan siirtymistä aiemmin käytössä olleeseen vintturihinaukseen, jolloin laskennallinen melukuorma vähenee. Vintturihinausta ei kuitenkaan voida käyttää kilpailuissa, joissa purjekoneissa on vesipainot.

– Meillä on vuonna 2014 seuraavat MM-kisat. Voimme myös hakea poikkeuslupia aikarajoihin kilpailuja varten, kertoo Riku Rissanen.

Räyskälä-säätiö joutuu hakemaan ympäristölupaa uudelleen vuonna 2014, jolloin tiukkojen rajojen toivotaan muuttuvan. Riku Rissanen muistuttaa, että valituksen takana on loppujen lopuksi vain muutama kesäasukas.

Lomailuhankkeista ei luovuta

Räyskälän lentokentän kehittämiskuviot jatkuvat KHO:n päätöksestä huolimatta. Alueesta suunnitellaan vilkasta ja pohjoismaisittain suurta lentoharrastajien keskusta majoitus-, kokous-, koulutus- ja ravintolapalveluineen.

Lopen kunnanjohtaja Karoliina Viitanen toivoo suunnitelmien toteutuvan.

– Olen jutellut monen kesäasukkaan kanssa Räyskälässä ja yleinen viesti on ollut myönteinen. Mökkiläiset haluavat Räyskälän toiminnan vahvistuvan, koska samalla turvataan alueen elinvoima, virkeys ja esimerkiksi kaupan tulevaisuus.

Lopen kunta ja Räyskälä-säätiö teettivät viime vuonna markkinatutkimuksen, joka vahvisti alueen kehittämisnäkymät.

Harrastajalentäjät ovat kiinnostuneita saamaan Räyskälään uuden hotellirakennuksen, koulutustilat ja ympärivuotisen toiminnan mahdollistavia mökki- ja majoitustiloja.

Kentän yhteyteen suunnitellaan vapaa-ajan asutusta, jonka kaavoitus voi alkaa, kun Räyskälä-säätiö ja Puolustusvoimat ovat saaneet neuvoteltua maan vuokrasopimukset kuntoon.

Kehittämiseen haetaan myös rahoittajaa. Alun perin mukana ollut Skanska vetäytyi hankkeesta pari vuotta sitten. (HäSa)