fbpx
Uutiset

Läsnäololla ja rajoilla kasvatetaan tervehenkisiä lapsia

-Terve kasvaminen lähtee siitä, että kuulutaan, juurrutaan johonkin perheeseen. Ja kun on hyvät juuret, sitten tarvitaan vielä ilmaa siipien alle, kiteyttää arvostettu psykologi ja Suomen Mielenterveysseuran entinen toiminnanjohtaja Pirkko Lahti lapsen hyvän itsetunnon perustan.

Ja tuulta siipiensä alle lapsi saa toimivasta kodista, josta hän imee vaikutteita. Lapset oppivat mallista ja ovat aikataulu- ja rutiinisidonnaisia, Lahti muistuttaa. Ensin iltapala, sitten hampaidenpesu ja nukuttamisrituaalit, mieluiten joka päivä samaan aikaan, jotta lapselle kehittyy turvallisuudentunne.

Perheessä pitää olla säännöt ja vaikkapa lapsilla työvuorolistat arjen sujuvoittamiseksi. Unohtaa ei saa rajoja, rakkautta eikä tukea.

Lapsillakin saa olla omat mielipiteensä ja toiveensa, jotka pitää huomioida.

-Kun tutkittiin 12-vuotiaita, heidän ensimmäinen toiveensa oli, että vanhemmilla olisi heille aikaa. Lapsi edellyttää vanhemmilta todellista läsnäoloa. Yhdessä oleminen onkin tärkeää. Toiseksi eniten lapset toivoivat, että vanhemmat olisivat humoristisempia, Lahti toteaa.

-Suurin pääoma, jonka voi antaa lapselleen, on se, miten selviytyä arjessa. Ja arkeen kuuluvat myös riidat.

Ei liian paljon liian varhain

Lahti peräänkuuluttaa vanhemmilta kasvattamisessa myös johdonmukaisuutta, oikeudenmukaisuutta, tasapuolisuutta sisarusten kesken ja realistisuutta.

-Aikuisen pitää uskoa itseensä kasvattajana ja arvostaa omaa osaamistaan. Lapselle pitää näyttää tunteita, myös vihaa.

Surullisena Lahti on katsellut lasten kasvattamisessa kehitystä, jossa vanhemmat ovat lastensa talutusnuorassa.

-Vanhemmat eivät saisi olla vain lastensa autokuskeja ja palvelijoita. Jos lapset saavat liian paljon liian varhain, mennään metsään!

Media iso roolimalli nuorille

Osa narsistisista vanhemmista taas kasvattaa lapsensakin narsisteiksi.

-Yhteiskunnassa on tapahtunut sellainen muutos ajattelussa, että kaikkea saa tehdä, kunhan ei jää kiinni. Tämä heijastuu vanhempien arvomaailmasta.

-Suomesta on tullut yltiöyksilöllisyyden korostajamaa. Pitäisi taas alkaa hakea yhteisöllisyyttä, Lahti toivoo.

Suoranaisina inhoroolimalleina nuorille Pirkko Lahti pitää kahta ohjelmaa mediassa.

-Olen käynyt taistelua Idolsia ja Big Brotheria vastaan! Medialla ja sieltä saatavilla malleilla on tärkeä rooli lapsen itsetunnon kehittymiselle.

-Olemme tulleet aikaan, jossa ulkonäöstä on tehty fetissi. Pitää tulla ympäristönsä hyväksymäksi. Tänä päivänä lapsella täytyy olla vahva itsetunto, jotta hän pärjää, Lahti toteaa.

Pirkko Lahti ja näyttelijä Laura Malmivaara luennoivat vanhemmuudesta Hämeenlinnassa Nuorten ystävät ry:n ja Lions-järjestön tilaisuudessa. (HäSa)

Menot