fbpx
Uutiset

Lasten korkeakoulussa pelätään noitia ja tutkitaan ritareita

Lasten korkeakoulun tiedeluennot tulevat jälleen. Syksyllä 2010 alkaneet 7-12-vuotiaille lapsille suunnatut luennot jatkuvat maaliskuussa kolmena lauantaina.

Ensimmäinen luento järjestetään 12.3. ja sille voi ilmoittautua vielä torstaina 10.3. Ilmoittautuminen onnistuu Lasten korkeakoulun kotisivujen kautta (www.hameenliitto.fi/lastenkorkeakoulu) tai puhelimitse numerossa (03) 6474070.

Lasten korkeakoulussa tieteeseen ja tutkimukseen tutustutaan lasten ehdoin. Kevätlukukauden aikana tieteentekijät tutustuttavat kuulijoitaan noitien, ritareiden ja hyönteisten ihmeelliseen maailmaan. Osallistumisesta Lasten korkeakoulun luennolle saa leiman omaan luentopassiin. Luennot pidetään lauantaisin kello 10-11 Tampereen yliopiston Opettajankoulutuslaitoksella Hämeenlinnassa (Erottajakatu 12).

Lasten korkeakoulun luennoille osallistuminen on maksutonta. Toiminnasta vastaavat Hämeen kesäyliopisto ja Häme Open Campus -verkosto.

Myös hyönteiset esillä

Tulevana lauantaina 12. maaliskuuta dosentti Matti Kamppinen puhuu otsikolla Kuka pelkää noitia?

Kamppinen on tutkinut Perun Amazonin sademetsässä asuvia ihan oikeita parantajanoitia. Mutta mitä tekemistä näillä noidilla on Harry Potterin ja Tarun sormusten herrasta kanssa? Ja miten Rölli-peikko tähän kaikkeen liittyy? Se selviää luennolla.

Lauantaina 19.3. yliopistonlehtori Meri Heinosen aiheena on Totta ja tarua ritareista.

Ritareilla oli tärkeä rooli keskiajan sodissa, ristiretkillä ja turnajaisissa. Yleisen historian yliopistonlehtori Meri Heinonen kertoo luennolla, millaista ritarien elämä todella oli. Millaisia varustuksia ritarit kantoivat mukanaan ja minkä ikäisenä ritarikoulutus aloitettiin? Entä mitä tapahtui, jos tyttö pukeutui haarniskaan ja lähti miekka ojossa sotaan?

Lauantaina 26.3. biologian ja maantieteen lehtori Martti Raekunnas esittelee hyönteiselämän ihmeitä.

Luennolla pohditaan muun muassa sitä, mistä hyönteisen tunnistaa. mitä hyönteiset syövät ja miten ne kasvavat, miten ne selviävät talvesta ja miksi jotkut hyönteiset ääntelevät ja jotkut imevät verta. (HäSa)

Menot