Uutiset

Kino Tervakoskessa yhdistyvät historiallinen miljöö ja moderni tekniikka

Tomi Holmberg on opettanut työpajan vastaavalle ohjaajalle Sari Sormuselle elokuvateatterin käytäntöjä. Sormunen aloitti työssään maaliskuussa.

Kino Tervakoskessa pyörii tällä hetkellä kaksi elokuvaa viikossa, sillä elokuvateatterissa eletään vielä korona-aikaa.

Näytökset ovat keskiviikkoisin ja perjantaisin kello 17  ja keskimäärin katsojia on elokuvateatterissa työskentelevän Tomi Holmbergin mukaan ollut kymmenkunta.

Näytösten välissä penkit desinfioidaan ja istua saa vain joka toiselle penkkiriville.

– Elokuun jälkeen saatamme vaihtaa aukiolon niin, että olemme auki tiistaista lauantaihin.

Normaalisti Kino Tervakoskessa pidetään noin seitsemän näytöstä viikosta ja 30 näytöstä kuukaudessa. Keskiviikkoisin ja perjantaisin pyörii kaksi elokuvaa ja lauantaisin kolme.

Vanhempaa väkeä ja lapsiperheitä

Normaaliaikana elokuvista nauttii kerralla 10–80 katsojaa. Asiakkaat tulevat Holmbergin arvion mukaan Tervakosken lisäksi pääosin Turengista ja Riihimäeltä.

– Asiakaskunta on vähän vanhempaa väkeä ja lapsiperheitä. Nuoria käy aika vähän. Yhteen aikaan täällä kävi yksi nuorten vakioporukka.

Holmbergin mukaan on sääli, etteivät nuoret ole löytäneet Kino Tervakoskea. Siitäkään huolimatta, että leffateatteria pyörittävät pääasiassa nuoret.

Ohjelmistosta äänestetään

Tilattavista elokuvista päättävät nuoret yhdessä työpajan ohjaajien kanssa. He katsovat elokuvien trailerit kerran kuukaudessa, jonka jälkeen äänestetään jatkoon pääsevistä elokuvista.

– Ainahan sieltä tulee vähän erilaisia tuloksia, mutta lopuksi minä ja ohjaajat päätämme elokuvista äänestysten perusteella.

Lue myös: Janakkalan pajan nuoret kasvavat yhdessä työtä tekemällä – Tomi Holmberg: ”Osaisin pyörittää leffateatteria itsekseni” (20.7.2020)

Holmberg korostaa, ettei elokuvia äänestetä oman mieltymyksen mukaan, vaan sen mukaan, mitä ihmiset Tervakoskella voisivat tulla katsomaan.

– Lasten leffat ja suomalaiset elokuvat ovat täällä suosittuja, joten niihin olemme keskittyneet  Isot Hollywood-leffat eivät tunnu vetävän porukkaa.

Yksitoista kertaa elokuvateatteriin

Holmbergin lempielokuva on Pelastakaa sotamies Ryan ja hän pitää myös erilaista fantasialeffoista kuten Taru Sormusten Herrasta– trilogiasta.

– Kävin katsomassa Kuninkaan paluun 11 kertaa leffateatterissa. Olin noin 12-vuotias. Sain joululahjaksi elokuvasta leikkaamattomat versiot ja broidi nauroi, kun osasin kelata niistä sekunnilleen parhaat kohdat.

Seuratalolla toimivan Kino Tervakosken omistaa Janakkalan kunta. Elokuvateatterissa on yksi, noin 250-paikkainen sali. Elokuvateatterin tekniikka nykyaikaistettiin vuonna 2012 ja konehuoneesta löytyykin moderni projektori.

Menot