Uutiset

Lasten märät ulkovaatteet huonontavat sisäilmaa

Koulujen käytävillä sijaitsevat naulakot ovat pelastuslaitoksen mukaan pahimmillaan turvallisuusriski.

Uusien paloturvallisuussäädösten mukaan vaatteet tuleekin säilyttää käytävän sijasta sisällä luokassa.

Parasta aikaa remontoitavaan Seminaarin koulussa säädös on jo pantu voimaan. Luokan 2C luokkahuone on toistaiseksi koulun ainoa, jossa takit, pipot ja haalarit tulee säilyttää luokan sisäpuolella olevassa naulakossa.

Seminaarin koulun rehtori Pasi Rangell ihmettelee palolaitoksen säädöstä, mutta toteaa määräysten olevan määräyksiä.

– Tuntuuhan se kuitenkin oudolta, että kun kaikkien luokkien ulkopuolella oli tismalleen samanlaiset naulakot, vain tämän vastikään remontoidun luokan kohdalla se vasta muodostui ongelmaksi.

Tavoitteena turvallisempi koulu

Naulakoiden sijaintiin on alettu kiinnittää huomiota, sillä koulujen naulakot rinnastetaan esimerkiksi sairaaloiden ja ravintoloiden yleisiin, vartioituihin naulakoihin.

Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen paloinsinööri Jarkko Oinonen kertoo, että Seminaarin koulun remontoinnissa on sovellettu paloturvallisuuden suhteen niin uusia kuin vanhojakin säädöksiä tapauskohtaisesti.

Hänen mukaansa koulun muidenkin luokkien kohdalla halutaan parantaa paloturvallisuutta.

– Kun rakennusvaatimukset muuttuvat, täytyy remontoitujakin kohteita paikoitellen päivittää. Perusperiaatteena on ainakin se, että poistumistiet pidettäisiin mahdollisimman vapaina ja että matkasta ulos ei tule liian pitkä, Oinonen kertoo.

Uudet säädökset ovat saaneet osakseen ihmetystä, mutta ne perustuvat paloinsinöörin mukaan ennen kaikkea turvallisuuden takaamiseen myös kouluympäristössä.

– Tuntien aikana ovia ei pidetä lukittuina, eikä käytävässä sijaitsevia naulakoita valvota aktiivisesti. Syttyessään naulakkopalo voi levitä hyvinkin nopeasti, Oinonen kertoo.

Huono sisäilma on turvallisuusriski

Oinonen myöntää, että koulumaailmassa naulakon vartiointi on ajoittain hankalakin ratkaistava.

– Me kiinnitämme huomiota kuitenkin ensisijaisesti turvallisuuteen sekä palokuorman sijaintiin, emme esimerkiksi sisäilman laatuun, Oinonen huomauttaa.

Hämeenlinnan kaupungin ympäristö- ja terveystarkastaja Kimmo Nikkaselle uudet paloturvallisuusmääritelmät tulevat täytenä yllätyksenä.

Nikkasen mukaan naulakossa roikkuvat, välitunnilla ryvettyneet ulkovaatteet eivät vaikuta luokan ilmanlaatuun ainakaan parantavasti.

– Jos ulkovaatteet ovat hikisiä, likaisia tai märkiä, ilman muuta se huonontaa sisäilman laatua, Nikkanen sanoo.

Hän lupaa terveysviranomaisen pohtivan ratkaisua ongelmaan.

– Toivottavasti lapset voivat siis jatkossakin pyöriä välitunnilla lumihangessa, jos siltä vain tuntuu. (HäSa)

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic