Uutiset

Lasten ylipaino kärjistyvä ongelma

Roskaruuan luvatussa maassa Yhdysvalloissa lasten ja nuorten ylipaino-ongelma pahenee edelleen, vaikka maassa keskustellaan asiasta ja lasten vanhempia valistetaan lihavuuden vaaroista. Iloon ei ole aihetta myöskään Suomessa. Tilastojen mukaan jopa viidenneksellä yli 10-vuotiaista suomalaislapsista on ylipainoa. Yhdysvaltain tapaan lihavien lasten määrä on kasvussa.

Lihavuus ei ole missään tapauksessa ensisijaisesti lasten, yleensäkin ihmisten, ulkonäköön liittyvä yksityiskohta. Lääketieteen asiantuntijat ovat erittäin yksimielisiä siitä, että ylipaino lisää merkittävästi lapsen riskiä sairastua diabetekseen. Varsinkin huomattavasti liian lihavan lapsen uhkana ovat iän karttuessa myös monet muut vaaralliset, elämisen laatua nakertavat sairaudet.

Tampereen yliopiston tutkija, lääketieteen lisensiaatti Susanna Kautiainen yllättää Helsingin Sanomissa korostamalla, etteivät tutkimukset ole löytäneet yksiselitteistä syytä lihavuuden lisääntymiselle. Hän kuitenkin listaa syiksi väärät ateriatottumukset sekä hyötyliikunnan vähentymisen. Terve järki sanoo hänen olevan oikeilla jäljillä.

Jokainen vähintään nelikymppinen suomalainen voi nähdä omin silmin ruokailussa ja liikunnassa vuosien mittaan tapahtuneet muutokset. Perheissä syödään entistä useammin milloin sattuu – ja usein myös mitä sattuu. Perinteinen terveellinen kotiruoka ei ole kasvavien lasten elämässä asiaankuuluvassa arvossa.

Lapset syövät kiistatta liikaa ja liian usein hampurilaisaterioita, pizzoja, makeisia, järjettömän suolaisia perunanlastuja ja virvoitusjuomia. Normaalin nälkää poistavan syömisen rinnalle on syntynyt kokonaan uusi ruokailukulttuuri, jonka tunnusmerkki on jatkuva syöminen, karkkien ja sipsien napostelu. Monelle lapselle television katselu on painoa lisäävien epäterveellisten tuotteiden ahmimista.

Lapset ja nuoret myös liikkuvat liian vähän. Aikuiset pitävät aivan liian hyvää huolta siitä, että lapsi pääsee autolla kouluun, vaikka tämä voisi kulkea koulumatkansa jalan tai polkupyörällä. Osa lapsista harrastaa liikuntaa, mutta vastaavasti on lapsia, jotka urheilevat tuskin koskaan.

Aivan aiheellisesti lasten ylipainosta huolestunut peruspalveluministeri Liisa Hyssälä (kesk.) patistaa kouluja poistamaan karkki- ja limsa-automaatit. Asia on perin tuttu jokaisessa suomalaisessa koulussa ilman Hyssälän neuvoja. Automaatteja sivuttiin muun muassa tiistaina Parolan yläasteen vanhempainillassa. Mikään oikotie onneen ei automaattien hävittäminen kouluista voi olla. Kuka jaksaa valvoa, etteivät oppilaat tuo kouluun repuissaan limsaa ja karkkeja?

Katseet on tässäkin asiassa kohdistettava lasten vanhempiin: lapsille on opetettava jo pienestä pitäen terveelliset ruokailutavat ja makean sekä roskaruuan syönnin rajat. Murrosiässä karkki-, limsa- ja napostelukierteen katkaisu on epätoivoinen tehtävä.

Perinteinen terveellinen kotiruoka ei ole kasvavien lasten elämässä asiaankuuluvassa arvossa.

Päivän lehti

28.5.2020