Uutiset

Lastenpsykiatria kriisiytyy lääkäripulan vuoksi

Läheteruuhka, väestön ikääntyminen ja myös kirjaamisvirheet ovat osittain syynä siihen, että kiireettömän hoidon jonot ovat keskussairaalassa taas venähtäneet yli hoitotakuun rajojen.

Sairaanhoitopiirin hallitus antoi tämän viikon kokouksessaan selvityksen laittoman pitkistä jonoista Valviralle.

Lastenpsykiatriassa on sen sijaan todellisia ongelmia. Siellä hoitoon jonottavien määrä on kasvanut huomattavasti ennakoitua enemmän. Samaan aikaan ylilääkäri siirtyi toisiin tehtäviin.

Selvityksen mukaan ruuhkautumisen syy on se, ettei perusterveydenhuolto tarjoa riittävästi palveluita.


Osaamista ei ole

Osasyynä jonojen kasvuun on myös se, että Etevalla on aikaisempaa vähemmän resursseja hoitaa kehitysvammaisten akuutteja psykiatrisia ongelmia. Tällöin paine kohdistuu erikoissairaanhoitoon.

Hallituksen mukaan sairaanhoitopiirillä ei ole kehitysvammapotilaiden hoidossa tarvittavaa lastenpsykiatrista, neuropsykiatrista tai neurologista erityisosaamista. Muualtakin sitä on vaikea ostaa, sillä alan osaajia ei ole.

Kaiken kaikkiaan lastenpsykiatrian lääkäritilanne on juuri nyt kriittinen. Ostopalveluna lastenpsykiatriaakaan ei ole saatavilla. Parhaillaan on kuitenkin rekrytointi käynnissä.


Vanhuus tule, näkö menee

Myös silmätautien palveluiden kysyntä on ollut kovassa kasvussa, koska väestö ikääntyy. Ensimmäistä käyntiä odottaa yli 900 potilasta.

Sairaanhoitopiirin hallitus hyväksyikin esityksen erikoistuvan lääkärin ja sairaanhoitajan vakanssien perustamisesta silmätauteihin. Tämän uskotaan lyhentävän jonoja lain edellyttämälle tasolle.

Sisätaudeissa yli kolme kuukautta odottavat potilaat ovat sydänongelmista kärsiviä.

Jonojen uskotaan helpottavan, kun eläkkeelle jääneen kardiologin virka saadaan täytetyksi. Osastolle on myös perustettu yksi uusi virka. (HäSa)

Päivän lehti

25.1.2020