Uutiset

Lastenpsykiatrian työvoimapula hidastaa vieläkin hoitoa

Jos nyt yrittää varata aikaa lastenpsykiatrian poliklinikalle, saa odottaa ensi vuoden puolelle.

Kiireelliset potilaat Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri lupaa hoitaa nopeammin, mutta muiden on kärvisteltävä jopa kolmisen kuukautta.

Jono johtuu työvoimapulasta. Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin lastenpsykiatrian ylilääkärin Irja Laaksosen laskelmien mukaan lastenpsykiatrian poliklinikalle tarvitaan ainakin kaksi lääkäriä ja kolme hoitajaa lisää.

Tehtävä ei ole helppo. Nytkin virkoja on täyttämättä, koska niihin ei ole saatu hakijoita. Näkyvissä on pientä helpotusta: psykologien virkoihin saadaan todennäköisesti syksyn aikana työntekijät, ja elokuussa aloitti uusi lastenpsykiatrian erikoislääkäri.

– Marraskuussa aloittaa uusi erikoistuva lääkäri. Lisäksi hakuaika apulaisylilääkärin virkaan päättyy tällä viikolla. Silti kaikkia virkoja ei saada vieläkään täyteen, sanoo Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin lastenpsykiatrian ylilääkäri Irja Laaksonen.

Parakkiin pakoon huonoa sisäilmaa

Pula pätevistä psykiatrian lääkäreistä ja hoitajista on valtakunnallinen. Kanta-Hämeessä pulmaa hankaloittaa vielä se, että lastenpsykiatrian toimitiloissa Ahveniston ylätalossa on huonolaatuinen sisäilma.

Pahoja oireita saaneet työntekijät ovat äänestäneet jaloillaan, eli menneet muualle töihin.

– Meillä on jo lähtökohtaisesti ollut liian pienet resurssit, siksi näin pieni yksikkö on hirveän haavoittuvainen. Olemme pulassa nyt kun on tullut pitkiä sairaus- ja äitiyslomia, ja sijaisia ei ole saatu, Laaksonen sanoo.

Hänen tietojensa mukaan osa lastenpsykiatrian poliklinikan toiminnoista muuttaisi vuodenvaihteessa tilapäisesti parakkirakennukseen odottamaan varsinaisten vastaanottotilojen remonttia.

Valvira ei katso hyvällä

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira pyysi jo alkuvuonna 2010 Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiriltä selvitystä lasten- ja nuortenpsykiatrian yli kolmen kuukauden hoitojonosta.

Viime kesänä lastenpsykiatriaan joutui jonottamaan jopa puoli vuotta.

– Alkukevät oli todella hankalaa. Olin aika ison ajan yksin töissä, Irja Laaksonen huokaa.

Hän lupaa jonotusaikojen lyhentyvän alle kolmeen kuukauteen vasta sitten, jos kaikki palaset loksahtavat kohdalleen, eli virkoihin saadaan työntekijät.

Laaksonen huomauttaa myös, että lastenpsykiatrian lähetemäärät ovat 10 vuodessa yli kaksinkertaistuneet. Se taas kertoo siitä, että perusterveydenhuolto ei toimi tarpeeksi hyvin.

Laaksonen neuvoo tehostamaan terveydenhuollon yhteistyötä, ja lisäksi kiinnittämään huomiota muun muassa kouluoloihin ja perheiden hyvinvointiin.

– Ennaltaehkäisevää työtä pitää tehostaa. Esimerkiksi riittävän pienillä päiväkoti- ja opetusryhmillä saataisiin monta ongelmaa ratkaistua. (HäSa)

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic