Uutiset

Lastensuojelun tilanne on paranemassa Hattulassa

Hattula, niin kuin monet muutkin kunnat, on saanut pyyhkeitä Etelä-Suomen aluehallintovirastolta (avilta) lastensuojelutilanteensa vuoksi. Hattula ei pysty noudattamaan lain määrittämiä määräaikoja, kun se reagoi lastensuojeluilmoituksiin.

Avin selvittelyt koskevat viime vuoden alkupuoliskoa. Sosiaalityön johtaja Minna Tynkkynen kertoo, että tuon ajankohdan jälkeen Hattulan tilanne on kuitenkin parantunut.


Selvitys tehtävä kolmessa kuukaudessa

Laki antaa kolmenlaiset määräajat lastensuojeluun. Ensinnäkin lastensuojelun työntekijän pitää pystyä arvioimaan välittömästi, onko kyseessä kiireellinen lastensuojelun tarve. Tämä vaatimus toteutuu Hattulassa jo nyt.

Toinen määräaika on seitsemän arkipäivää. Siinä ajassa lastensuojelun työntekijän pitää ratkaista, olisiko ilmoituksen takia ryhdyttävä lastensuojelutarpeen selvityksen tekemiseen. Tämänkin määräajan Hattula täyttää nykyisin sataprosenttisesti.

Mutta näitä selvityksiä ei Hattulassa pystytä tekemään lain vaatimassa määräajassa, joka on kolme kuukautta. Viime vuoden alkupuoliskon aikana Hattulassa tehtiin nämä selvitykset määräajassa 78 prosentissa tapauksista.

Hattulan sosiaalitoimi on jo viime vuoden puolella muuttanut tiettyjä käytäntöjä, jotta lastensuojeluun saataisiin lisäresurssia.

-Olemme kehittäneet tiimityöskentelyä, vähentäneet viranomaispalavereja sekä supistaneet hieman puhelinaikoja, Tynkkynen kertoo.

Lisäksi ottolapsineuvonta aiotaan siirtää Pelastakaa Lapset ry:lle. Yhdistyksen kanssa tehdään myöhemmin puitesopimus.


Etuuskäsittelijä helpottaa tilannetta

Lisää parannusta on odotettavissa tänä keväänä, kun Hattula täyttää ensimmäisen etuuskäsittelijän virkansa. Tällöin toinen sosiaalipalveluohjaaja voidaan osin siirtää toimeentulotuen käsittelytehtävistä lastensuojelutarpeen selvittelytyöhön.

Tällä hetkellä Hattulan lastensuojelussa työskentelee kolme sosiaalityöntekijää ja kolme perhetyöntekijää.

-Hattulassa on parannettu myös ennaltaehkäisevän lastensuojelun resursseja. On esimerkiksi saatu kuraattori koulupuolelle ja on aloitettu lapsiperheiden kotipalvelu, Minna Tynkkynen selvittää.


Hämeenlinnassakin ongelmia

Aiemmin on uutisoitu siitä, että avi puuttui vastaavalla tavalla myös Hämeenlinnan lastensuojelutilanteeseen. Kaupunki pystyi viime vuoden alkupuoliskolla tekemään lastensuojeluselvitykset kolmen kuukauden määräajassa vain vajaassa 75 prosentissa tapauksista. Tulos oli siis heikompi kuin Hattulassa.

Hämeenlinna on äskettäin tehnyt päätöksiä resurssien lisäämiseksi lastensuojeluun.

Hattulan perusturvalautakunta päätti keskiviikkona antaa toimistaan selvityksen aville. Avi vaati tätä selvitystä alun perin helmikuun puoliväliin mennessä, mutta Hattula haki ja sai lisäaikaa selvityksen laatimista varten. (HäSa)

Mainos