fbpx
Uutiset

Latinalaisen Amerikan maat pyytävät pikaista apua selvitäkseen Venezuelan pakolaistulvasta

Venezuela ei osallistunut sitä käsittelevään hätäkokoukseen.
Sairaalan henkilökunta protestoi Venezuelan Caracasissa elokuun alussa saadakseen palkkaa, lääkkeitä ja sairaalatarvikkeita.

Yksitoista Latinalaisen Amerikan maata pyytää maidensa hallituksilta, YK:lta ja muilta kansainvälisilta järjestöiltä apua selvitäkseen Venezuelan joukkopaon aiheuttamasta maahanmuutosta.

Argentiinan, Brasilian, Ecuadorin, Costa Rican, Columbian, Chilen, Meksikon, Panaman, Paraguayn, Perun ja Uruguayn edustajat allekirjoittivat lausunnon kaksipäiväisen kokouksen jälkeen, joka käsitteli Venezuelan tilannetta.

Lausunnossa todetaan, että Venezuelan presidentin Nicolas Maduron ja tämän hallituksen tulisi varmistaa, että venezuelalaisilla olisi henkilöllisyystodistukset ja passit, jotta nämä voivat liikkua maasta toiseen.

Järjestäjät kertoivat, että Venezuela ei kutsusta huolimatta osallistunut Ecuadorissa järjestettyyn kokoukseen, kertoi uutistoimisto Reuters.

1,6 miljoonaa paennut

Yli 1,6 miljoonaa venezuealalaista on paennut maasta vuoden 2015 jälkeen. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan 90 prosenttia heistä on Venezuelan naapurimaissa Etelä-Amerikassa.

Toukokuussa uudelleenvalittu Venezuelan presidentti Maduro ja hänen hallitseva sosialistipuolueensa on kieltänyt maastamuuttolukujen olevan totta. Maduron mukaan kyse on “valeuutisista”, jonka avulla ulkomaat yrittävät sotkeutua Venezuelan asioihin.

Tämän viikon maanantaina Maduro totesi, että Venezuelasta olisi lähtenyt kahden vuoden aikana korkeintaan 600 000 ihmistä.

Talous romahti

Ihmiset pakenevat Venezuelasta, koska maan talous on romahtanut ja ruoka ja lääkkeet ovat loppu.

Venezuelassa on kärsitty kroonisesta käteispulasta. Kansalaiset ovat riippuvaisia sukulaisten lähettämistä dollareista, joita vaihdetaan mustassa pörssissä bolivareiksi. Pelkillä bolivareilla elävät näkevät käytännössä nälkää.

Maassa tehdyn tutkimuksen mukaan kolme neljästä kansalaisesta on laihtunut ruokapulan takia vuodessa yhdeksän kiloa.

Venezuelan minimipalkka oli heinäkuun lopussa alle kaksi dollaria, millä sai noin kilon lihaa.

Menot