Uutiset

Lätkää aavikon laidalla

 

Mitä ihmettä – jääkiekkoa Arabiemiraateissa?  Kyllä vain. Vaikka öljyllä rikastunut Lähi-idän valtio makaa kuumalla hiekalla ja paikallisissa raveissa juoksevat kamelit, jääkiekko on löytänyt lajina tännekin. Emiraattien liigassa tosin kamppailee vasta viisi joukkuetta ja taso on hiukan toinen kuin meillä päin. 
  
Turisti tuskin eksyy pääkaupunki Abu Dhabin laidalla sijaitsevaan jäähalliin, jonka tunnelma on mainio sekamelska tuttua ja vierasta kiekkokulttuuria. 
  
– Let’s go Stoooorms, let’s go! Innokkaat pikkupojat huutavat kuorossa.
  
Vip-aition pehmeillä sohvilla istuu kourallinen kutsuvieraita. Sheikit ovat pukeutuneet valkoisiin kandura-asuihin ja ylväät vaimot mustiin abaya-kaapuihin. Eturivin miehet kaivavat pähkinäpussejaan ja siemailevat lasikupeistaan teetä. Kalja ja makkara eivät sopisi tänne, eikä laki niitä sallisikaan. 
  
Nyt pelataan yhtä play offien kolmesta finaaliottelusta. Vastakkain ovat Abu Dhabi Storms ja naapuriemiraatin Dubai Mighty Camels, joka on vienyt ensimmäisen voiton. 
  
Jäällä kiitävien kypäräpäiden pelipaidoissa lukee eksoottisia nimiä: Al Suwaidi, Aref, Ibrahim, Al Nuaimi. Suomessa nämä herrat pärjäisivät kakkosdivaritasolla, mutta peli on ajoittaisesta kömpelyydestä huolimatta viihdyttävää. 
 
Suomi-pojat tähtinä
Muutama Abu Dhabi Stormsin pelaaja erottuu joukosta. Yksi heistä on entinen hämeenlinnalainen Matti Fagerström. HPK:n kasvattama pakki on laitettu täällä hyökkäämään, sillä Stormsilla on pulaa maalintekijöistä. 
 
Ja Fagerström tekee, mitä häneltä odotetaan. Hän kartuttaa pistetiliään ottelun ensimmäisenä, ja Camelsin tasoitettua tilanteen kiekon iskee häkkiin imatralainen Juhani Ijäs. 
 
– Hyvä Juppe! Kuuluu katsomosta.  
 
Ääni on Pami Vuorion, joka kannustaa Stormsia leijonapaitoihin pukeutuneiden poikiensa, Mirkon ja Aten, kanssa. 
 
Entisen vantaalaisen mielestä Emiraattien lätkä on liigatasollakin herrasmieshommaa. Taklauksia ja vauhtia on vähemmän kuin Suomessa, mutta Pamin mukaan kiekko on kehittynyt tällä kaudella hyvään suuntaan. Yksilöiden väliset tasoerot ovat yhä suuria, ja jokaisessa matsissa nähdään uskomattoman huonoja syöttöjä. 
 
Ilmankos suomalaisia peluutetaan läkähdyksiin saakka.
 
Ohi luistelee Camelsin numero 19, silmiinpistävän lyhyt ja keskivartalopönäkkä mies.
 
– Hän on koko pistepörssin johtaja. Hyvä syöttämään ja aina oikeassa paikassa oikeaan aikaan, Pami Vuorio sanoo.
 
Hän on myös kanadalainen. Dubai Mighty Camelsin tiimi koostuu täysin kanadalaisista, jotka ovat tulleet Arabiemiraatteihin esimerkiksi opettajan tai lentäjän töihin. Abu Dhabi Storms pyrkii rakentamaan aitoa paikallisjoukkuetta, joka pyörisi emiraattipelaajien voimin. Heillä on vain kolme ulkomaalaisvahvistusta. 
 
Asetelma on siis tavallaan epäreilu. Kanadalaispojat ovat kasvaneet maila kädessään, mutta emiraattinuoret aloittavat jalkapallon ehkä vasta parikymppisenä ja siirtyvät sitten lätkään. 
Matsi kuitenkin yltyy jännittäväksi. Viimeisellä peliminuutilla tilanne on 2-2, kun Juhani Ijäs laukoo Stormsille voittomaalin. Yli satapäinen kotiyleisö hurraa, ja sheikit taputtavat seisaaltaan. Liigakulta on yhä mahdollinen.
 
Finaalin jännitysnäytelmä
 
Viimeinen ottelu pelataan Arabiemiraattien tyyliin hulppeissa puitteissa, maailman suurimmassa ostoskeskuksessa eli Dubai Mallissa. Kauppakeskus on inhottavan kuuma paikka pelaajille, mutta keskeinen miljöö houkuttelee enemmän katsojia kuin Abu Dhabin jäähalli. 
 
Luksusliikkeiden asiakkaat parveilevat kentän toisella laidalla lasiseinän takana kolmessa kerroksessa. Kiekkofanit ovat valloittaneet vastakkaisen laidan katsomon.
 
Dubai on Abu Dhabia länsimaisempi kaupunki, ja täällä pauhaavat arabialaisrytmien sijaan Nickelbackin Burn It To The Ground ja Metallican Sad But True.
 
Keskellä toista erää Matti Fagerström on jo syöttänyt yhden maalin. Nyt hän nousee yksin siniviivalta ja tasoittaa tilanteen 2-2:een. Minuutin kuluttua naiskuuluttajan ääni väittää maalintekijäksi Wong-nimistä pelaajaa.
 
Pelin loppua kohden voitontahto kuumentaa tunteet ja jäähykopin ovi heiluu. Pelissä on kiinni paljon rahaa: mestari saa urheilusheikiltä tukipotin ensi vuoden budjettiinsa, ja Fagerströmille voitto tarkoittaisi yli vuoden palkkaa vastaavaa bonusta. 
 
Kolmannen erän lopussa tilanne on 3-2 Dubaille. Juhani Ijäkseltä katkeaa kahinassa toinen etuhammas, ja hermostunut pelaaja lentää suunsoiton jälkeen ulos ottelusta. 
 
Sekunnit hupenevat. Lopulta summeri soi, ja mailat, hanskat ja kypärät lentävät jäälle. Arabiemiraattien liigan mestari on jälleen Dubai Mighty Camels. Tai, tavallaan, Kanada.
 
Saara Pakarinen
 

Päivän lehti

21.1.2020