Uutiset

Lattean puoleinen avajaispuhe

Hämeenlinna 4.2.2006

Viime sunnuntaina toiselle kaudelle tasavallan presidentiksi valitun Tarja Halosen vuoden 2006 valtiopäivien avajaispuhetta odotettiin jopa jännittyneenä. Jo perjantain puheen lähtökohta oli kutkuttava: Halonen piti ensimmäisen virallisen puheensa vaalien jälkeen ja vielä eduskunnan edessä.

Vaalien jälkeisen tiistain lehdistötilaisuudessa Halonen oli voitostaan huolimatta kireä, jopa ärtyisä. Yön yli nukkumisen jälkeenkin hän syytti Sauli Niinistön leiriä kansan kahtiajaosta. Osansa moitteista sai myös media. Halonen varmasti aidosti, joskaan ei kovin harkitusti, purki vaalitaistelussa kasautuneita paineita.

Pitkälle tulevaisuuteen, aina presidentin kuusivuotiskauden loppuun, tähtäsi Halosen pohdinta arvojohtajaksi ryhtymisestä. Hän sanoi miettivänsä johtajuuden sisältöä.

Valtiopäivien avajaispuhe jätti vaikutelman, että Halonen edelleen miettii rooliaan arvojohtajana. Presidentti tosin otti kantaa muun muassa perusoikeuksiin, hyvinvoinnin eroihin, alueelliseen eriarvoisuuteen ja kansanvaltaan.

Puheen perusvire oli kuitenkin lähinnä toteava. Presidentti tuskin pani itseään likoon tavalla, jota hänen kiihkeimmät kannattajansa odottivat.

Halonen ei viitannut millään tavalla presidentinvaaleihin. Hän ei palanut ajatukseensa kansan kahtiajaosta saati muistuttanut pyrkivänsä olemaan kaikkien suomalaisten presidentti.

Puheen rajaus oli mielenkiintoinen ja kysymyksiä herättävä. Presidentti tosin puhui eduskunnalle, mutta asiallisesti myös kansalle. Haloselle olisi ollut hyvä tilaisuus korostaa, että kansan jako kahtia on sittenkin vain seurausta vaalitavasta, presidentinvaalien toisen kierroksen pelisäännöistä.

Varovasti voi ounastella Halosen olevan edelleen hämmentynyt kansan kahtiajaosta. Vai onko perimmiltään kyse siitä, että hän pettyi sittenkin omaan kannatukseensa ja Niinistön tarjoamaan kovaan vastukseen?

Jos Halonen haluaa olla arvojohtaja, hänen kuvittelisi ponnistelevan voimien kokoamiseksi. Valtiopäivien avajaisista ei tullut tämän työn lähtölaukausta.

Presidentin puheen kovin sisältö koski kuntauudistusta. Halonen kytki ilman selityksiä yhteen kansalaisten perusoikeudet ja kuntaremontin. Peruspalveluuudistus on tärkeä, hän painotti.

Kuntaremontti on keskustalle äärimmäisen kipeä ja arka asia. SDP puolestaan hengittää keskustan niskaan ja vaatii pahasti paikalleen jämähtäneeseen kuntauudistukseen vauhtia. Halonen ei varmasti halua sekaantua päivänpolitiikkaan, silti hän tässä asiassa tukee selvästi SDP:n linjaa.

Ulkopolitiikkaa koskevissa lausunnoissa oli myös luettavissa pieniä piikkejä. Näihin lukeutui muun muassa Halosen tulkinta siitä, että Suomella pitää olla ulkopoliittinen linja! Presidentti kiitteli erikseen selontekomenettelyä, josta kansanedustaja Liisa Jaakonsaari (sd.) haluaa luopua. Viimeistään nyt Jaakonsaari ymmärtää olevansa väärässä.

Presidentin puheen kovin sisältö koski kuntauudistusta.

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic