fbpx
Uutiset

Latviassa äänestetään parlamenttivaaleissa - Venäjä-mielisten odotetaan saavan eniten paikkoja parlamenttiin

Latviassa tämänpäiväisten parlamenttivaalien voittajaksi saattaa nousta populistinen Venäjä-mielinen koalitio. Tosin ennen vaaleja tehtyjen mielipidemittausten mukaan neljännes äänestäjistä ei vielä tiennyt, ketä äänestää.

Tällä haavaa hallitusvastuussa oleva keskustaoikeistolainen koalitio on kehunut tervehdyttäneensä maan talouden, mutta tästä huolimatta se on menettänyt kannatustaan äänestäjien keskuudessa.

Latviassa on venäjänkielinen vähemmistö, joka muodostaa noin neljänneksen Latvian koko 1,9 miljoonasta asukkaasta. Heidän keskuudessaan Venäjä-mielinen puolue Harmonia on suosittu. Mielipidemittausten mukaan Harmonia olisi saamassa eniten paikkoja satapaikkaisessa parlamentissa.

Äänestyspaikat sulkevat ovensa kello 20.Löytääkö Harmonia kumppaneita?Harmonia on saanut myös kolmissa edellisissä vaaleissa eniten paikkoja parlamenttiin, mutta aiemmin muut puolueet eivät ole halunneet muodostaa hallitusta sen kanssa. Tänä vuonna Harmonia voi kuitenkin päästä hallitusvastuuseen uusien populistipuolueiden tuella.

– Äänestäjät ovat väsyneitä kovaan työhön, jota tarvittiin Latvian talouskriisin ratkaisemiseksi. Nyt äänestäjät haluavat uusia kasvoja: nykyiset ministerit eivät voi tarjota mitään hauskaa. Tässä populismi kantaa kortensa kekoon, sanoo valtiotieteilijä Filips Rajevskis uutistoimisto AFP:lle.

Mielipidemittaukset povaavat Vihreiden ja maanviljelijöiden liittoumalle vain 15:tä parlamenttipaikkaa 100:sta. Sen hallussa on tällä hetkellä sekä presidentin että pääministerin paikat.

Keskustaoikeistolaisessa koalitiossa olevalle Kansalliselle liittoumalle ennustetaan 13:a paikkaa, mutta sen sijaan Uusi yhtenäisyys saattaa jäädä alle viiden prosentin äänikynnyksen.

Latvia on sekä EU:n että sotilasliitto Naton jäsen.

Asiasanat

Menot