fbpx
Uutiset

Laulu oravasta

Liito-oravasta (Pteromus volans) on vähäisestä varrestaan ja arasta olemuksestaan huolimatta tullut suomalaismetsien mahtieläin. Se torppaa tiehankkeita ja estää kaupunkien rakentamista. Urotöitä mitättömimmästä päästä on nostattaa tulisia eduskuntakyselyitä ja estää puiden kaatamista ihmislasten tarpeisiin.

Pteromus volans on salaperäinen eläjä, harva sen on nähnyt, mutta lähes jokaisella on siitä kiivas mielipide. Kukaan ei edes tiedä, montako niitä on. Viisaiden tiedemiesten arviot vaihtelevat 20 000 ja 100 000 yksilön välillä, melkoinen haarukka siis. Kanat ja porsaat lasketaan kyllä yksin kappalein muutaman kerran vuodessa, mutta mahtavista liito-oravista on edelleen vain hajanaisia näppituntumia.

Euroopan unionissa se viihtyy vain Suomessa ja Virossa. Sen elinpiiri tosin kattaa koko boreaalisen havumetsävyöhykkeen läpi Venäjän mittaamattoman taigan Sahalinille saakka.

Mutta siitä viis. Se on julistettu Brysselissä ja Helsingissä uhanalaiseksi.

Heinäkuun alusta lukien sen läsnäolosta maksetaan metsänomistajalle korvauksia. Jos palstan edes epäillään joskus viivähtäneen salaperäisen otuksen aivoituksista, siitä voi lähettää laskun valtiolle.

Sitten nurmijärveläisten Seitsemän veljeksen kenenkään ei tiedetä metsästäneen liito-oravia. Nyt niiden salapyynti alkaa.

Liito-orava omassa metsässä on verrattavissa hyvätuottoiseen pankkitalletukseen, rahaa tulee että ropisee.

Tähän asti vanhojen sekametsien asukki on saanut olla rauhassa, mutta pian sen kotikoloihin ja liitoväylille asetellaan satimia ja verkkoja. Kukapa ei haluasi kohottaa oman, monesti vähätuottoisen metsälönsä arvoa pakkoevakuoimalla sinne liito-oravan.

Koska mainitun eläimen pyyntiperinne on olemattoman ohut, saalis ei suinkaan ole taattu. Vaihtoehtona on hankkia Biowatti Oy:n Turengin pellettitehtaan pieniä puupellettejä ja ripotella niitä jokunen liito-oravan oletetulle elinpiirille. Sitten vain soitto tulisieluisen vihertäville oravaihmisille ja kas, liito-oravan läsnäolo kirjataan tiedostoihin. Ja ei muuta kun tilinumeroa valtiolle!

Samaa pellettihämäystä väitetään käytetyn jo silloin, kun liito-oravan nimissä haluttiin estää tie- ja kaavoitushankkeita tai hakkuita. Tarvitaan todellinen asiantuntija erottamaan aito papana perskaantuneesta pelletistä.

Nykynurmijärveläisten johtama Vanhasen-Kalliomäen hallitus hyvittää runsain mitoin Jukolan veljesten niukat liito-oravasaaliit. Historiallinen vääryys oikenee.

JUKKA VIITANIEMI

Menot