Uutiset

Lauluntekijä viittoo ruudussa ja päiväkodissa

Hei hei, tule laulamaan, kehottavat hämeenlinnalaisen Jukka Salmisen laulun sanat. Toivotus kaikuu lukuisille korville, sillä lauluntekijän kappaleista kymmenen kuullaan syksyn aikana Soittorasia-ohjelmassa TV2:n Pikku Kakkosessa.

Osan kappaleista esittää Salminen itse, osan Pulputinpannu-ryhmä. Salminen itse nähdään ensi kerran ruudussa ensi maanantaina 26. syyskuuta. Katsojille asia on uusi, mutta Salmiselle jo edellisen talven lumia, sillä kappaleet purkitettiin yhden päivän aikana viime helmikuussa.

– On kuitenkin hauska seurata, mitä esiintymiset tuovat tullessaan. Olen tehnyt tätä työtä niin kauan, jo 25 vuotta, että töitä ei välttämättä tarvitse tulla lisää, sanoo ”perustyötä” eli kouluja ja päiväkoteja jatkuvasti kiertävä Salminen.

Niissä, kuten pian telkkarissakin, nähdään hilpeisiin satuhaalareihin pukeutunut, viittova ja laulava mies. Haalarit ovat täynnä kuvia lauluista, joissa puolestaan puhutaan muun muassa Syötävän suloisesta, Leipuri Pullasta ja Pienistä sadepisaroista.

– Kaikki laulut eivät näihin housuihin kuitenkaan mahdu. Niitä on syntynyt kaikkiaan viitisensataa, Salminen nauraa.

Suurin unelma on pienen pieni

Salminen siis paitsi laulaa ja välillä soittaa, myös leikkii ja viittoo. Hän opetteli tukiviittomia Ojoisten koululla ja päätti ottaa ne mukaan tv-ohjelmaan.

– Minulle oli yllätys se, että päiväkodeissa käytetään paljon tukiviittomia. Tämä ei ole mikään uusi juttu.

Ohjelmaakin oli kypsytelty jo pitkään: asiasta puhuttiin ensi kertaa, kun Salminen voitti lastenlaulukilpailun Salossa vuonna 2002.

Salmiselta kysytään kaikkien useimmin sitä, miksi hän haluaa tehdä musiikkia nimenomaan lapsille. Hänen mukaansa asia on ”pitkän tarinan paikka”. Syitä ovat muun muassa se, millaisia lapset ovat yleisönä ja se, mitä kaikkea heiltä voi oppia.

– Olen oppinut katsomaan silmiin, menemään toisen ihmisen kanssa samalle tasolle ja koskettamaan. Tasolla tarkoitan sitä, ettei mene puhekumppanin ylä- eikä alapuolelle. Yleisönä lapset ovat paras mahdollinen. Jos homma ei toimi, he kävelevät pois. Jos taas toimii, tuloksena on energianvaihtoa, jollaiseen aikuisyleisön kanssa ei pääse ikinä, Salminen hehkuttaa.

Vaikka Salmisella on takanaan pitkä ura, hän odottaa yhä tiettyjen ammatillisten haaveiden toteutumista. Hänen suurin unelmansa on oikeastaan hyvin pieni. Ja siksi vaikea toteuttaa.

– Haluaisin tehdä nimenomaan aivan pienille lapsille sopivia lauluja. Pienen, hyvän laulun tekeminen on suurin unelmani. Sellaisen laulun, jossa ei olisi paljon sanoja eikä mitään monimutkaista.

Päivän lehti

7.8.2020