Uutiset

Laura Mononen panostaa alamäkeen

Hämeenlinnan Hiihtoseuran Laura Mononen, Maija Hakala ja Anni Kainulainen avaavat kisakautensa kuun lopussa Vuokatissa, jossa hiihdetään Suomen cupin kuuden osakilpailun ensimmäinen osuus.

Viime talvena heidän kaulaansa pujotettiin 3 x 5 kilometrin viestin SM-kultamitalit. Trio voitti ylivoimaisesti myös viesticupin yhteispistein 920. Eroa Oulun Hiihtoseuraan oli 260 pistettä.

Käynnistyvän kauden kynnyksellä kolmikko on levollisin mielin. Tosin odotus on salaa kiihkeä, että lumi alkaisi jo tulla.

– Tässähän alkaa jo jännittää, kun kilpailuista on puhe, Mononen naurahtaa.

Vielä tässä vaiheessa kautta Monosella on paljon mietittäviä asioita, mutta ajatus harhailee väistämättä ensi vuoden helmikuuhun ja Lahdessa pidettäviin maastohiihdon MM-kisoihin.

– MM-mitali olisi mahtava asia urallani ja vielä kotikisoista, Mononen unelmoi.

Hän tietää menevänsä asioiden edelle. Maajoukkueen kasaamiseen on vielä pitkä aika, mutta unelmia ja tavoitteita on oltava. Ne motivoivat ja potkivat urheilijaa eteenpäin.

– Viime kaudella realisoitui, että voin hiihtää maailmalla kärjessä. MM-mitali on realistinen tavoite, kaikkien asioiden on kuitenkin natsattava, alkuvuodesta maailmancupin osakilpailussa Holmenkollenilla 30 kilometrin perinteisellä viidenneksi hiihtänyt Mononen sanoo.

Tavoitteet Mononen on asettanut korkealle. Ryhtiä ja tukea hiihtoasentoon Mononen on hakenut voimaharjoittelusta.

– Sillä pyrin saamaan sen viimeisen rutistuksen loppusuoralle. Ylämäet eivät ole ikinä olleet ongelma. Nyt olen panostanut myös alamäkeen, onnistuessa niistä saa helppoja sekunteja, seuraavaksi maajoukkueleirille Espanjaan lähtevä Mononen naurahtaa.

900 tuntia treeniä Monosen tapaan kauteensa budjetoinut Maija Hakala on asettanut tavoitteensa maajoukkueeseen.

– Maajoukkueeseen pääseminen vaatii onnistunutta alkukautta. Kisalippuja Lahteen jaetaan maailmancup-onnistumisien kautta, Hakala kertoo.

Hakala aikoo lisätä hiihtotehojaan pienillä viilauksilla, joilla haetaan suurta vaikutusta.

– Olen alkanut kiinnittää enemmän huomiota lepoon ja kehoa huoltaviin harjoitteisiin. Myös tasatyöntöä on vielä kehitettävä ja virheellisiä liikeratoja korjattava.

Kolmikon nuorin, 24-vuotias Anni Kainulainen kehuu olevansa kovassa kunnossa. Takana on hyvä harjoituskesä, johon kuului maastopyöräilyä, rullahiihtoa ja juoksua.

– Viime talven hiihto oli aika tasaista, se ei aivan riittänyt SM-kärkikahinoihin henkilökohtaisilla matkoilla.

Nipun nuorten SM-mitaleita hiihtäneen Kainulaisen paras sijoitus kevään SM-hiihdoissa oli 11. sija.

– Tavoitteena on hiihtää 10 parhaan joukkoon. Töitä saa tehdä, sillä taso on kova. HäSa

Asiasanat

Päivän lehti

17.2.2020