Uutiset

Laura Salonen kauhoi lujaa HäUS:n juhlakisoissa

Hämeenlinnalainen Laura Salonen, 16, oli vauhdissa lauantaina kauhotuissa Hämeenlinnan Uimaseuran 100-vuotisjuhlakisoissa. Nuorten maajoukkue-edustaja voitti seuransa kisoissa 50 ja 100 metrin rintauinnit. 100 metrin sekauinnissa hän oli lisäksi neljäs ja 50 metrin perhosuinnissa viides.

Salosen voittoaika 50 metrillä oli 33,58. HäUS:n urheilija oli kahdella altaanvälillä ylivoimainen, sillä toiseksi yltänyt Nokian Pyryn Kamila Ryöti ylsi aikaan 36,83.

Satasella Salonen pysäytti kellot ajassa 1.13,27. Hätilän yläasteen ysiluokkalainen meni tälläkin matkalla menojaan, sillä toiseksi yltänyt Kamila Ryöti sai ajan 1.20,65.

Sekauintimatkallaan Salonen sai ajan 1.09,08. Tasaisessa lähdössä ykkönen oli Nokian Pyryn Riina Kaakkolainen ajalla 1.08,61.

50 metrin perhosuinnissa Salonen ui ajan 31,77. Voittoon kirinyt Kouvolan Uimaseuran Alisa Ponomareva löi kätensä Hämeenlinnan uimahallin kaakeleihin ajassa 29,28.

Kisojen parhaaksi naisuimariksi Ponomareva kiisi voittamalla 200 metrin vapaauinnin ajalla 2.08,45.

Miesten sarjojen parhaana uimarina palkittiin Kouvolan Uimareiden Sergei Haukka, joka voitti 100 metrin selkäuinnin ajalla 54,48. Haukan sujuva meno ei ollut yllätys, sillä hän on matkan hallitseva suomenmestari.

Belgian EM-kisat kesän kohokohta

Salonen tähtää heinäkuussa Belgiassa käytäviin nuorten EM-kisoihin. Sinne hän on kauhonut jo A-tulosrajan 50 metrillä (33,76). Salosen ennätys lyhyillä radoilla on 33,51, jonka hän ui muutama viikko sitten Portugalin maajoukkueleirin yhteydessä käydyissä kansainvälisissä kisoissa. 50 metrin altaassa HäUS:n edustaja on yltänyt aikaan 33,97.

– Tänäänkin menoni oli ihan rentoa, vaikka ennätykseeni en yltänytkään. Ennen EM-kisoja tavoitteenani on rikkoa myös satasen rintauinnin EM-tulosraja. Toivottavasti se onnistuu ennen kesän nuorten SM-kisoja. Aikuisten SM-kisat jäävätkin tänä vuonna väliin EM-kisojen takia, Salonen sanoo.

Salosen valmentaja Juuso Rantanen oli tyytyväinen suojattinsa esityksiin HäUS:n juhlakisoissa.

– Laura on edistynyt todella hienosti, vaikka on vasta aloittamassa aikuisten harjoittelun. 50 metriä on hänen ykköslajinsa, mutta kyllä satanenkin on jo aika hyvällä tasolla. Meillä on myös vielä paljon varaa kiristää ruuvia. Nyt Laura pääsee taas harjoittelemaan kotialtaassa rauhassa, kun lopputalven maajoukkuereissut ovat takana, Rantanen kertoo.

Salonen on todella lähellä EM-tulosrajaa myös satasen rintauinnissa. Edustuspaikka on nimitäin vain 16 sadasosasekunnin päässä.

– EM-tulosraja pitää rikkoa 50 metrin altaassa, mutta eiköhän sekin vielä onnistu, uskoo Rantanen.

Rantanen seurasi myhäillen myös seuransa muiden nuorten uimareiden esityksiä lauantain kisoissa.

– Kyllä uimarimme alkavat olla hyvässä kunnossa. Omia ennätyksiä ja kauden parhaita tuloksia kellotettiin monessakin startissa, Rantanen pohtii.

HäUS:n 100-vuotisjuhlakisoissa oli mukana noin 250 uimaria. Tiiviin kisapäivän ohjelmassa oli 29 lajia. (HäSa)

Asiasanat