Uutiset

Lauri Sipilä kaataa keiloja nuorten EM-kisoissa

Hämeenlinnalainen keilaaja Lauri Sipilä, 16, valmistautuu uransa ensimmäisiin arvokilpailuihin. Juvel-Teamin edustaja osallistuu Itävallan Wienissä 23.–31.3. järjestettäviin junioreiden (alle 18-vuotiaat) EM-kilpailuihin. Sipilä on Suomen nelihenkisen joukkueen nuorin ja toinen ensikertalaisista. Helsinkiläinen Tatu Lehtonen lähtee myös ensimmäisiin arvokisoihinsa.

Aikaisempaa arvokisakokemusta edustavat puolestaan Juuso Rikkola Järvenpäästä ja Saku Konttila Vantaalta. Tyttöjen joukkuetta Suomesta ei tänä vuonna kisoihin osallistu.

Lauri Sipilä aloitti keilailun 10-vuotiaana. Viimeiset kolme kautta hän on kuulunut nuorisomaajoukkueeseen.

– Viime vuonna jäin EM-joukkueesta kotiin varamieheksi. Jo silloin päätin, että seuraaviin kisoihin mennään, Sipilä muistelee.

Sipilä lisäsi harjoittelumääriä tälle kaudelle. Harjoituksiin Sipilä palasi kesätauon jälkeen jo elokuun alussa. Sen jälkeen hän on valmentajansa Aki Aarikan ohjauksessa harjoitellut kaksi kertaa viikossa, ja omatoimista lajiharjoittelua on kertynyt saman verran. Harjoitusohjelmiin kuuluvat lisäksi perus- ja lihaskuntoharjoitukset 2–3 kertaa viikossa.

– Viikonloppuina on lisäksi yksi tai kaksi kilpailua läpi kauden, Sipilä kertoo.

Aki Aarikka on tyytyväinen suojattinsa kehitykseen.

– Lisääntynyt harjoittelumäärä näkyy ennen kaikkea suoritusvarmuutena. Hyvän ja huonon heiton ero on selkeästi pienentynyt. Ja huonojen määrä vähenee koko ajan, Aarikka kertoo.

Koulutuskeskus Tavastiassa ensimmäistä vuottaan opiskeleva Sipilä on onnistunut sovittelemaan koulutyön ja urheilun hyvin yhteen.

– Helposti olen saanut koulusta vapaata aina kun on ollut tarvetta, Lauri myöntää.

Palloilla iso merkitys

Nykypäivän keilailu on yhtä paljon välineurheilua kuin taitolajikin. Palloja pitää olla erilaisiin, kilpailun aikanakin, vaihtuviin rataoloihin.

EM-kisojen radanhoito julkaistaan vasta sunnuntaina ennen virallisia harjoituksia. Pallovalikoimasta pitää siis löytyä sekä suoraan menevä että tarvittaessa ison mutkan tekevä pallo.

– Ja sitten pitää olla vielä muutama siitä välistä. En kuitenkaan usko, että minulle pallojen takia ongelmia kisoissa tulee, Sipilä arvelee.

Matkalle saa ottaa mukaan kahdeksan palloa.

– Harjoitusten jälkeen pitää valita kuusi palloa, joita saa käyttää kilpailussa, Sipilä sanoo.

Maltillisin tavoittein

– Juniorikeilaajien voimasuhteet muuttuvat vuosien välillä hyvinkin nopeasti, valmentaja Aarikka kertoo.

Aarikan arvion mukaan Ruotsista, Saksasta, Hollannista, Tanskasta ja Suomesta löytyvät kovimmat joukkueet.

– Mukana on muun muassa jo viime vuonna EM-tittelin ja tänä vuonna Ballmaster Openin Helsingissä voittanut Jesper Svensson Ruotsista.

Sipilä lähtee kisoihin varsin maltillisin tavoittein. Maajoukkuevalmentaja Jussi Turtiainen ei ole asettanut joukkueelle mitalitavoitetta.

– Itse pyrin keilaamaan omalla tasollani ja auttamaan joukkuetta parhaani mukaan. Olisihan varsinkin joukkuekilpailussa hienoa saada mitali. Jos kisat menevät hyvin ja onnikin on myötä, niin 24 parhaan masters-finaaliin pääsyä pidän realistisena tavoitteena, Sipilä haaveilee.

EM-kilpailuissa on mukana edustajia kolmestakymmenestä maasta lähes kaksisataa tyttöä ja poikaa. Kisat alkavat parikilpailulla, jonka mitalistit ovat selvillä tiistaina 26.3. Sen jälkeen on vuorossa 4-miehisjoukkuekilpailu ja henkilökohtainen kuuden sarjan koitos. Kaikissa osioissa 18 sarjan jälkeen 24 parasta selviytyy henkilökohtaiseen masters-finaaliin, joka pelataan pudotuspeleinä 31.3. (HäSa)

Asiasanat