Uutiset

Lautakunnalta tarkkaan harkittu veto

Hämeenlinna 2.10.2005

Hämeenlinnan koulutus- ja kulttuurilautakunta siirsi maanantain kokouksessa ratkaisun Kankaantaan koulun lakkauttamisesta ja Hämeenlinnan yhteiskoulun lukion siirtämisestä lyseon lukion yhteyteen Hämeenlinnan kaupunginvaltuustolle. Tarkasti ottaen asia viedään valtuustoinfoon ja tätä kautta puolueiden valtuustoryhmien ruodittavaksi.

Koulutus- ja kulttuurilautakunta teki kipeässä ja tärkeässä asiassa erittäin viisaan vedon. Lautakunta olisi voinut runnoa päätöstä koulukiistaan, mutta kokonaisuutena pelkästään Kankaantaan koulun lakkautus ja HYK:n lukion siirto lyseon tiloihin on syvältä kaupungin tulevaisuutta kouraiseva päätös. Tästä kielii yksin Hämeen Sanomien yleisönosastossa edelleen jatkuva vilkas keskustelu.

Lautakunta tunnusti puheenjohtajansa Jorma Hassisen (sd.) johdolla, etteivät lautakunnan rahkeet tässä vaiheessa ja näillä tiedoilla riitä ratkaisun tekoon. Kun ilmassa on epävarmuutta, on paikallaan kuulla valtuutettuja, koska kunnallisessa demokratiassa valtuusto ja valtuutetut edustavat korkeinta päätösvaltaa kaupunkilaisten kunnallisvaaleissa antamalla valtakirjalla.

Kouluasiat, muun muassa juuri Kankaantaan koulun ja HYK:n lukion kohtalo, tulevat toki joka tapauksessa virallisesti valtuuston ratkaistavaksi. Hassinen korostaa tiistain Hämeen Sanomissa lautakunnan haluavan jo nyt kuunnella valtuuston ääntä. Linjaus on järkevä: miksi koulutus- ja kulttuurilautakunta ryhtyisi kokoamaan esitystä, jonka valtuusto rukkaisi täysin uuteen uskoon?

Lautakunta hakee työlleen kestävää pohjaa. On myös syytä uskoa, että valtuuston tehtävä tällä mallilla helpottuu.

Hämeenlinnalaiset valtuutetut ovat joutumassa kovaan testiin. Kouluratkaisuissa heidän tulisi kantaa suoraselkäisesti vastuunsa, eikä sitä jonkin sortin tempuilla paeta. Valta on ihmiselle hunajaa, kuuluu vanha hokema. Valtuutetuille, jotka taakkansa asianmukaisesti kantavat, vaikeiden ratkaisujen tekeminen voi olla hyvinkin ahdistavaa.

Helppoa on aina yrittää jatkaa elämää kuten tähänkin asti, kuin maailmassa mikään ei olisi muuttunut. Muuttumattomuus on pelkkä kupla, se on itsensä pettämistä. Hämeenlinnassakin on koulutusta järjestettävä uudelleen yksinkertaisesti siksi, että aika on syönyt vanhalta pohjan pois. Yksin oppilasmäärät ovat laskeneet.

Valtuutetut eivät missään nimessä ole linjaamassa vain Kankaantaan koulun ja HYK:n lukion kohtaloa. He joutuvat vetämään linjaa koko kouluverkkoselvitykseen. Eikä kyse ole pelkästään koulutuksesta vaan koko Hämeenlinnan kehittämisestä.

Odotettavissa on epäilemättä ikäviäkin päätöksiä. Koulutuksessa on otettava kantaa siihen, vaalitaanko Hämeenlinnassa seiniä vai panostetaanko entistä enemmän itse pääasiaan, oppilaiden opetukseen. Vastaukseksi ei riitä nokkela heitto siitä, että seinien sisällä on sentään oppilaita. Mikään esitys ei liputa opetukselle, jossa oppilaat jätetään heitteille taivasalle.

Mikään esitys ei liputa opetukselle, jossa oppilaat jätetään heitteille taivasalle.

Päivän lehti

7.8.2020