Uutiset

Lautakunnat ajavat sohvaperunat liikkeelle

Seniorinkortin ikärajaa ei vieläkään alenneta. Sen sijaan etsitään keinoja, joilla liikkumaan saataisiin ne ikäihmiset, jotka eivät harrasta liikuntaa.

Terveyden ja toimintakyvyn edistämisen lautakunta (tetola) päätti viime viikolla siirtää asian uudelleen valmisteluun. Elämänlaatulautakunta päätyi maanantaina samaan ratkaisuun.

Keskustan valtuustoryhmä teki alkukesästä 2011 aloitteen seniorikortin ikärajan alentamisesta 70 vuodesta 65 vuoteen. Syksyllä elämänlaatulautakunta päätti pitää ikärajan entisellään, mutta valtuusto palautti asian uudelleen valmisteltavaksi.


Aktiivisten suosiossa

Nyt seniorinkortin ikärajaa on pohdittu kahdessa lautakunnassa, mutta päädytty silti pitämään se entisellään.

Asia palautettiin, koska lautakunnat haluaisivat toimia, joilla saataisiin liikkumattomat ikäihmiset liikkeelle.

-Seniorikorttia käyttävät nyt aktiiviset liikkujat, jotka liikkuvat joka tapauksessa. Tetola halusi, että toimia suunnattaisiin niihin ikääntyviin ihmisiin, jotka eivät liiku, tilaajajohtaja Jukka Lindberg perustelee.

-Esitin lautakunnalle ikärajan laskemista 68 vuoteen, mutta olen ihan tyytyväinen siihen, että lautakunta päätyi toiselle kannalle.


Rahaa taivaalle

Lindbergin mukaan jo seuraavaan kokoukseen valmistellaan esitys, kuinka esimerkiksi terveyshyötymallin kautta voidaan ohjata liikkumaan niitä ihmisiä, jotka eivät sitä harrasta.

-Ikärajan alentaminen on vähän niin kuin haulikolla ampuisi rahat pitkin taivaita. Samat rahat voi käyttää tehokkaammin, jos esitys on kohdennetumpi.

Seniorikortti maksaa 60 euroa. Sillä pääsee ilmaiseksi Hämeenlinnan ja Lammin uimahalleihin sekä kuntosaleihin päiväaikaan. Myös liikuntahalliyhtiön muita kuntosaleja on voinut käyttää ilman erillistä maksua.

Lisäksi seniorikortilla on saanut alennuksia yksityisiltä kuntosaleilta.

Viime vuonna seniorikortin osti 637 hämeenlinnalaista. Yli 70-vuotiaita kaupunkilaisia on lähemmäs 10 000. Lisäksi 66-69-vuotiaita kaupunkilaisia on vajaat 2 900. (HäSa)