Uutiset

Lautakunnilla on aiempaa enemmän valtaa

Kaupungin tilaajajohtajat eivät purematta niele näkemyksiä siitä, että valta olisi uudessa Hämeenlinnassa valunut poliitikoilta virkamiehille. Heidän mielestään kyse on lähinnä työnjaosta: valtuusto päättää isoista linjoista, kun taas pienemmät asiat ovat siirtyneet lautakunnille ja virkamiehille.

Yhdyskunta-, ympäristö- ja rakentamispalvelujen tilaajajohtaja Päivi Saloranta ei koe, että hänellä olisi yhtään enemmän valtaa kuin vanhassa Hämeenlinnassakaan. Hän kuitenkin ymmärtää, mistä tällainen käsitys on saattanut syntyä.

-Asiat, joita luottamusmiehet käsittelevät, ovat vaativampia ja merkityksellisempiä, eikä luottamushenkilöille ehkä jää enää niin paljon aikaa pienten asioiden havainnointiin. Se voi aiheuttaa tunteen, että asioita menee ohi, eikä niihin voi enää vaikuttaa, Saloranta pohtii.

Ikäihmisten sekä terveyttä ja toimintakykyä edistävien palvelujen tilaajajohtaja Jukka Lindberg on sitä mieltä, että tilaaja-tuottajamalli on kirkastanut eri toimielinten välisiä rajoja ja vahvistanut lautakuntien roolia.

-Se on muuttanut valtasuhteita ja työnjakoa esimerkiksi lautakunnan ja valtuuston välillä. Kun rahoittajavastuussa oleva valtuusto on allokoinut resurssit, lautakuntiin tulee kysymyksiä, miten palvelut sillä rahalla järjestetään, Lindberg toteaa.

Politiikan tutkija Anne Luomala esitti maanantain 9.8. Hämeen Sanomissa huolensa virkamiesten kasvaneesta vallankäytöstä. (HäSa)

Lue lisää keskiviikon Hämeen Sanomista

Päivän lehti

20.1.2020