fbpx
Uutiset

Lautapeli päivittää hyvät tavat

“Lasse on luonasi yökylässä. Iltapesun aikaan Lasse ilmoittaa, ettei hänen tarvitse pestä hampaita. Sinäkään et haluaisi pestä hampaitasi. Mitä teet?”

Helppo nakki. Tietysti pesen hampaat kunnolla.

Oikea vastaus!

Hampaidenpesu, kotiintuloajat sekä kirjastossa ja linja-autossa käyttäytyminen ovat Hämeenlinnan nuorkauppakamarin kehittelemän hyvien tapojen pelin itsestään selviä aiheita.

Niiden lisäksi alakouluikäisille, heidän vanhemmilleen ja opettajilleen suunnatussa lautapelissä tivataan pelaajien tietoutta muun muassa ruokailuun, vapaa-aikaan ja kyläilyyn liittyvistä tavoista.

Internetissä kaikkien tulostettavissa oleva peli liittyy nuorkauppakamarien vuoden 2003 teemaan Fiinit tavat.

– Pelin tarkoitus on antaa esimerkiksi vanhemmille ja opettajille apuvälineitä tapakasvatustyöhön, kertoo teemavuoden projektipäällikkö Susanna Hietanen.

Kysymykset

kumpusivat arjesta

Lautapelissä heitetään noppaa ja edetään eri elämän osa-alueita kuvaavilla ruuduilla. Jokaisessa ruudussa luetaan pelikorteista tapoihin liittyvä kysymys ja vastausehdotus, josta pelaajien kannattaa Hietasen mukaan keskustella yhdessä.

Kysymykset ja vastaukset ovat syntyneet nuorkauppakamarilaisten ja muutaman pelin kehittelyssä mukana olleen opettajan arkikokemuksista.

– Kaikilla tekijöillä on aika samanlainen arvomaailma, mutta emme ole pyrkineet antamaan mitään meidän mielestä ainoita oikeita vastauksia. Pikemminkin on kyse sellaiseen käyttäytymiseen ohjeistamisesta, jollaista jokaiselta on kohtuullista vaatia arjessa, Hietanen sanoo.

Hietasen mukaan peli ei ole vastaisku radikaalisti repsahtaneita tapoja kohtaan. Pikemminkin siinä on kyse tapatietouden päivittämisestä uusiin arjen tilanteisiin.

– Nykyään jokaisen on tiedettävä, missä on sopivaa pitää kännykkää päällä ja missä puhelin on suljettava. Lisäksi olemme halunneet korostaa pelissä erilaisuuden kohtaamista ja arvostamista.

Hyvien tapojen pelin voi tulostaa osoitteesta http://www.jchml.fi/portal/projektit/hyvien_tapojen_peli/.

Menot