Uutiset

Leca-harkkojen tuotanto ei keskeydy

Leca-harkkotehdas jatkoi savuamista jo kolmatta päivää maanantaina Hausjärvellä Oitissa.

Rakenteiden romahdusvaara haittasi palosyyn tutkinnan käynnistämistä. Palomiehet ja poliisin tekninen tutkintayksikkö odottivat palopaikalla pääsyä rakennukseen.

Weber Saint-Gobainin Suomen tuotantojohtaja Juhani Ahonen kertoi Oitin tehtaan tuotannon jatkuvan lähes normaalikapasiteetilla eikä työntekijöitä jouduta lomauttamaan.

Tehdasalueella trukit hyörivät maanantaina kiireisinä lastaten täysperävaunullisia rekka-autoja niin perus- kuin eristeharkoilla.

– Oitissa eristeharkkotehdas siirtyi välittömästi kolmeen vuoroon yhdestä vuorosta ja työntekijät siirtyivät sinne. Yksikkö pystyy tuottamaan sekä eriste- että perusharkkoja riittävästi korvaamaan lähes kokonaan palaneen tehtaan tuotannon, Ahonen totesi.

Oitissa palanut tehdas on yksikön uudempi rakennus, joka valmistui vanhemman tehdasyksikön rinnalle vajaat kolme vuotta sitten.

Tuotanto pysyy Oitissa

Uuden tehdasyksikön palo aiheutti Weberille miljoonien vahingot, mutta uudelleenrakentamisen suunnittelu ja tuhoutuneen yksikön purkaminen lähti käyntiin jo heti palon aikana.

– Palo irrotti profiilipeltejä, joita jouduttiin repimään heti sammutustöiden yhteydessä kokonaan irti. Pellit uhkasivat lähteä tuulen mukana lentoon, jolloin ne olisivat uhanneet niin ihmisiä kuin junaliikennettä, Ahonen kertoo.

Weberillä on Suomessa yhdeksän tehdasta, joissa valmistetaan Leca-harkkojen lisäksi Kahi-tiiliä, kuiva-aineita, muuraustuotteita, soraa ja hiekkaa. Niiden lisäksi viidellä paikkakunnalla toimii aluevarasto.

Oitin harkkotehdas oli alun perin 1970-luvulla Lohja Oy:n omistama, mutta omistus on vaihtunut useaan otteeseen 1990 luvulta lähtien. (HäSa)