Uutiset

Ledeillä laatua talven tomaatteihin

Led-värivalo ei näytä kasvihuoneessa paljon jouluvaloja kummemmalta, mutta sen avulla voidaan parantaa vihannessadon määrää ja laatua. Hamkin Lepaan yksikössä on saatu tästä lupaavia tuloksia tomaattien ja salaattien kasvatuksessa.

-Valon laatu vaikuttaa siihen, että kasvi saa vähemmän energiaa kasvuun ja enemmän energiaa menee hedelmiin, kertoo tutkijayliopettaja Mona-Anitta Riihimäki Hamkin Lepaan yksiköstä.

Lepaalla saatiin yhden vuoden led-valojen käytön jälkeen tomaattien kokoa ja myös makua parannettua verrattuna talvikautena normaalilla tavalla samassa kasvihuoneessa valaistuihin kasveihin.

-Se on lupaava tulos. Lisätutkimuksia tarvitaan, mutta suomalaisen viljelijän näyttää kannattavan satsata led-valoihin, Riihimäki sanoo.

Valoa vaikeaan talvikauteen

Led-valoista on apua kasvihuoneviljelyn vaikeaan talvikauteen. Normaalisti tomaattien koko pienenee ja laatu heikkenee marras-joulukuussa, vaikka keinovalot olisivat minkälaisia.

Lepaalla on onnistuttu tuottamaan ledien avulla myös hyvälaatuista salaattia ja entistä kustannustehokkaammin.

Edelleen Lepaalla tutkitaan esimerkiksi sitä, pystytäänkö tietyillä ledin aallonpituuksilla täsmävalottamalla lyhentämään vihannesten kasvatuskiertoa ja parantamaan niiden varastointikestävyyttä.

Energiasäätö tulee kasvutavasta

Led-valoilla tavoitellaan paremman kasvun lisäksi energiasäätöä. Ledit ovat energiatehokkaita verrattuna kasvihuoneissa yleensä käytettyihin suurpainenatriumlamppuihin.

– Ledien energiasäästö ei tule kulutettujen energiamäärien säästämisestä. Säästö tulee siitä, että pysytään entistä tarkempaan tulokseen vaikuttamalla kasvin kasvutapaan, Riihimäki selittää.

Toisaalta led-lamput eivät tuota kasvihuoneeseen lämmitystä, kuten perinteiset lamput.

-Suurpainenatriumlamput tuottavat paljon lämpöä kasvihuoneeseen, mutta se on kallista lämmitystä. Led-lampuilla voivat lämmityskustannukset nousta, mutta toisaalta ei ole mieltä lämmittää lampuilla, Riihimäki sanoo.

Jo 40 prosenttia kasvihuoneista käyttää kotimaista uusiutuvaa bioenergiaa, kun vuosi sitten osuus oli 30 prosenttia. Kotimaisuus tarkoittaa haketta ja myös turvetta, jota käytetään lähinnä Närpiön seudulla turvesoiden lähellä.

– Hakelämmitykseen pitää ilman muuta satsata. Närpiössäkin pitää pitkällä tähtäyksellä siirtyä hakkeen käyttöön. Kotimaisella energialla kasvihuonetuotanto pystyy pysymään hengissä, kun öljyn hinta nousee, sanoo Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen.

EHEC ei vaikuttanut kulutukseen

Suomessa on nykyisin 1600 kasvihuoneyrittäjää, kun heitä on ollut jopa 5000. Työpaikkojen määrä on vähentynyt, mutta yritysten koko ja tehokkuus kasvanut mm. koneellistamisella.

-Tuotannossa on pyrittävä tehokkuuteen, jos aiotaan pysyä markkinoilla. Kilpailu Espanjan ja Hollannin kanssa on kova, Jalkanen kertoo.

Jalkasen mukaan suomalainen vihannestuotanto on vahvoilla, kun puhutaan tuotannon puhtaudesta tai pohjavesin huomioon ottamisesta.

-Kevään EHEC-skandaali vähensi vihannesten käyttöä kaikissa muissa maissa paitsi Suomessa, Norjassa ja Islannissa. (HäSa)

Lepaa 2011 -puutarha-alan näyttely Lepaalla lauantaihin saakka. Lepaan yksikön kasvihuoneen esittelykierroksia järjestetään perjantaina ja lauantaina kello 12 ja 15.