Uutiset

Lehdenjakaja väistelee humalaisia ja nukkuu saunassa

Veli-Pekka Jakonen on juuri tipauttanut sanomalehden postilaatikkoon. Pitkä, hoikka mies kävelee pihakadulta tielle ja astelee kohti seuraavan talon postiluukkua, kun takaa kuuluu humalainen huuto.

– Mitä sä täällä marssit? Onko tuo nyt ihmisen työtä ollenkaan!

Jakonen ei pelästy huutajaa, vaan jatkaa ripeästi kierrostaan. Yhdeksän vuotta lehtiä jakanut mies on tottunut baarista palaavien ihmisten ärtymykseen.

– Muutama uhkaava tilanne on tullut, mutta aina olen selvinnyt niistä puhumalla. Laskuhumalaiset ovat monesti aika aggressiivisia, ja muutama erittäin sitkeä kyydin pyytäjä on myös häirinnyt työtä, Jakonen muistelee.

Vaaratilanteisiin Jakonen ei kuitenkaan ole joutunut, käsiksi on käyty vain kerran.

– Yhden kerran yksi kapakasta palaava nainen ripustautui kaulaani, eikä millään uskonut, että minä en halunnut lähteä hänen mukaansa, vaan töitä jatkamaan, Jakonen nauraa.

Yksinäisyyttä ja itsenäisyyttä

Jakosen mukaan lehdenjakajalta vaaditaan sitkeyttä. Yönselkään on lähdettävä töihin, oli sää mikä hyvänsä. Päivästä toiseen on jaksettava kiertää samoja postilaatikoita järjestelmällisesti niin, että jokaiseen luukkuun menee oikea lehti.

Työn etuihin kuuluu itsenäisyys. Kukaan ei yöllä huohota niskaan, vaan lehdet saa jakaa haluamassaan järjestyksessä.

– Parasta on se, että työssä saa itse päättää, miten kierroksensa tekee. Ainoa vaatimus on, että kaikki lehdet on aamukuuteen mennessä jaettu.

Toisaalta pomon tukeakaan ei kierroksella ole tarjolla.

– Työn itsenäisyys on myös haitta. Jotkut yöt ovat aika yksinäisiä. Jos mielessä on murheita, niitä ehtii moneen kertaan pohtia yöllä yksin kulkiessaan, Jakonen kertoo.

Yötyön tekeminen ei Jakosta haittaa. Aamulla töiden jälkeen hän painelee nukkumaan, ja illalla ennen töihin lähtöä on aikaa vielä pienille päiväunille.

– Unenlahjani ovat hyvät. Kun saan nukahdettua, niin vieressä voi olla vaikka sotaharjoitus, enkä herää siihen. Kesäkuumalla nukkuminen on joskus vaikeaa. Helteillä olen nukkunut muun muassa terassilla, kellarissa ja saunan kaakeleilla. Kaakeleilla nukkuminen, se on aika kamalaa, mutta niin ainakin on viileää.

Elämää työn ehdoilla

Jakonen alkoi tehdä yötyötä jäätyään työttömäksi oman yrityksen kaaduttua. Hämeen Sanomia jakamaan Jakonen siirtyi seitsemän vuotta sitten.

– Vaimoni tekee kaksivuorotyötä, joten minulle jäivät sitten nämä yöt, Jakonen vitsailee.

Muun elämän Jakonen järjestää työrytmin armoilla. Iltamenot ovat jääneet lähes kokonaan, ja tuttavuussuhteiden hoito jää erikoisen työajan takia välillä vähiin.

– Ystävät ovat olleet ymmärtäväisiä. Lehdenjakajien kesken tapailemme jonkun verran, käymme iltapäiväkahveilla ja soittelemme. Loma-ajoilla sitten kulutan melkein kaiken ajan muiden ystävien tapailemiseen.

Hämeen Sanomien jakajat käyvät yhdessä myös lehdenjakajien kilpailuissa. Tänä vuonna joukkue pääsi kisassa pronssille.

– Jako-osuus kilpailusta meni hyvin, mutta kirjallinen osa, siitä ei kukaan saanut täysiä pisteitä.

Myös muutamista jakoreitin asukkaista on tullut tuttuja, joiden kanssa saattaa ehtiä vaihtaa muutaman sanan.

– Jouluna lehdenjakajia muistetaan. Ovilta voi löytyä karamelleja tai kahvipaketti, Jakonen sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

8.8.2020