Uutiset

Lehtisestä SDP:n johdon päänsärky

Sosiaalidemokraattien presidenttipeli on avattu. Ex-kansanedustaja ja -europarlamentaarikko Lasse Lehtinen ilmoitti pyrkivänsä SDP:n presidenttiehdokkaaksi.

Tie on auki ainakin ensimmäiselle rastille asti, sillä virallisen esityksen hänen ehdokkuudestaan tekee Kuopion työväenyhdistys. Jo nyt näyttää kuitenkin vahvasti siltä, että demareiden ehdokkuudesta syntyy kilpailu.

Lasse Lehtinen on jokseenkin kaikki mitat täyttävä ehdokas sosiaalidemokraattien riveistä maan johtoon nousseen Tarja Halosen seuraajaksi.

Hän on koulutukseltaan tohtori – kuten ensimmäinen sosiaalidemokraattinen presidentti Mauno Koivisto – ja eduskunnassa hän vaikutti kymmenkunta vuotta. Europarlamentissa myös kirjailijana ja tv-kasvona tunnettu Lehtinen oli vuodet 2004-2009.

Kaikki kunnossa? Ei ollenkaan, sillä Lehtinen tukee Suomen liittymistä läntiseen puolustusliittoon Natoon. Linjanvalinnassa ei ole sinänsä ihmettelemistä, sillä hän oli niin ikään Nato-leiriin kuuluvan presidentti Martti Ahtisaaren löytäjiä.

Lehtinen oli tekemässä Ahtisaaresta presidenttiä, nyt hän on viemässä itsensä samaan virkaan.

Lehtisellä on vahvoja valtteja SDP:n ehdokkaaksi. Koulutuksen lisäksi hän on erinomainen, kansaa puhutteleva esiintyjä – ja politiikan ammattilainen asiakysymyksissä. Hän tuskin jäänee sanattomaksi tiukoissakaan tenteissä.

Perimmäinen kysymys on se, voiko SDP:n ehdokkaaksi nousta henkilö, joka tukee jäsenyyttä ja joka voisi presidenttinä olla viemässä Suomea ainakin läntisen puolustusliiton suuntaan?

Kysymys on kiusallinen vastattava SDP:n johdolle.

Suomen Nato-jäsenyys ei ole ajankohtainen, kaiken lisäksi on jokseenkin selvää, että liittymisestä järjestetään kansanäänestys, jos tämän sotilas- ja turvallisuuspoliittisen siirron mahdollisuus tulee mahdolliseksi.

Suomen Nato-jäsenyys ei ole nyt eikä tulevaisuudessa presidentin käsissä.

Lehtisen ehdokkuus onkin SDP:n johdolle niin sanottu periaatekysymys. Puolue ei voisi tukea omaa presidenttiehdokastaan erittäin keskeisessä linjavalinnassa.

Lehtisen ehdokkuus sysää demareiden presidenttipohdinnat liikkeelle. Puolueen on nyt pakko löytää hänelle laadukas vastaehdokas. Tästä suunnitelmasta voi tietysti luopua, jos Lehtinen kelpaa puolueelleen.

Lehtisen syrjäyttäminen voi olla vaikeaa. Politiikassa alkaa olla ohi aika, jolloin kenttäväki kuuntelee edes toisella korvalla, mitä mieltä asioista on puoluejohto.

SDP:n johto joutuu jopa miettimään, onko mitään mieltä ryhtyä tieten tahtoen kampittamaan Lehtistä. Tilanne saattaa olla se, että tämä nousee ikään kuin kansan riveistä joka tapauksessa presidenttiehdokkaaksi.

Vastaehdokkaaksi voi kuvitella Eero Heinäluomaa, mutta pärjääkö hän Lehtiselle? Ministerin ei ainakaan sovi hävitä taistelua puolueensa presidenttiehdokkuudesta.

Päivän lehti

26.1.2020