Uutiset

Lehto ja Luukkanen mursivat Räyskälän kirouksen

Myytti suomalaisten huonosta onnesta Räyskälän kotikisoissa voidaan viimeistään nyt kuopata. Hämeenlinnan Ilmailukerhon Antti Lehto ja Nikke Luukkanen varmistivat lauantaina purjelennon MM-kisoissa 20-metrin kaksipaikkaisten luokan hopeamitalin ja siirsivät kirouksen lopullisesti historiaan.

Hopea on Suomen paras MM-sijoitus sitten Markku Kuittisen toisen maailmanmestaruuden vuonna 1995.

Kakkossija ei lopulta irronnut HIK:n kaksikolle helpolla, sillä itävallan Guido Achleitner ja Michael Rass kirivät kilpailun viimeisinä päivinä aivan kannoille.

– Tämä päivä oli taktikointipäivä. Tiesimme, että kunhan pärjäämme juuri sopivasti, pidämme kakkospaikan. Itävaltalaiset lähtivät aivan meidän peräämme ja kilpailu oli molemminpuolista seurailua, Lehto selosti viimeisen tehtävän kulkua.

Heti maahan laskeuduttuaan Lehto ja Luukkanen saivat lähipiiriltä onnitteluja ja hyppysiin lasilliset kuohuvaa.

– Mitali tuli ja se oli tavoite. Hyvät fiilikset on tällä hetkellä, Lehto hehkutti.

Voimaa kotikenttäedusta

Kotikisoista oli Lehdon mukaan enemmän hyötyä kuin paineita.

– Pärjäsimme parhaiten ensimmäisinä kolmena päivänä, kun tuli kuurosateita. Kotikentästä ei siis ainakaan ollut haittaa. Päätimme jo ennen kisoja, että käännämme kotikisat positiiviseksi, vaikka suomalaiset eivät ole täällä juuri menestyneet ja on puhuttu jopa kirouksesta.

Kaksipaikkaisten luokan maailmanmestaruuden voittivat huimalla 900 pisteen erolla brittiveljekset Steve ja Howard Jones.

Lehto myönsi, että voittajien tahtiin ei muilla ollut asiaa.

– Britit olivat ylivoimaisia. Pakko myöntää, että he olivat parempia. Lopussa lensimme sitten vain omaa kisaa, emmekä edes yrittäneet pysyä heidän vauhdissaan.

– Tietyissä kohdissa Jonesit olivat rohkeampia ja määrätietoisempia ja siitä syntyi eroa. Luultavasti myös veljesten yhteispeli toimii vähän paremmin, vaikka meilläkin se toimii todella hyvin, Lehto arvio.

Vakioluokassa riitti dramatiikkaa

Viimeisenä kisapäivänä vakioluokan mestaruudesta käytiin tiukka kamppailu.

Belgian nuori ja MM-tasolla vielä kokematon Bert Schmelzer johti ennen viimeistä tehtävää vain muutamalla pisteellä Puolan Sebastian Kawaa.

Schmelzerin piti lopulta hermonsa paremmin kurissa, kuin yhdeksänkertainen maailmanmestari Kawa. Kun belgialainen oli päivätuloksissa 6. ja Kawa 13., meni mestaruus Schmelzerille.

Suomalaisista Juha Sorri paransi luokassa lentojaan kisan edetessä ja oli lopputuloksissa jaetulla 8. sijalla. Antti Koskiniemi päätyi vakioluokan sijalle 27.

Kerholuokan ranskalaiset nappasivat kaksoisvoiton. Luokan voittoon lensi Eric Bernard ja toiseksi sijoittui 17 pisteen erolla Killian Walbrou. Markku Kuusisto oli 17. ja Kristian Roine 22. (HäSa)

Asiasanat

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic