fbpx
Uutiset

Lehtomäki: Maahanmuutto pysyy vielä pitkään korkealla

Suomen on syytä varautua siihen, että turvapaikanhakijoiden virta jatkuu vielä pitkään.

Valtioneuvoston valtiosihteeri Paula Lehtomäen mukaan määrät tulevat olemaan korkeammalla tasolla kuin aiemmin.

Tiistaina Oulun turvapaikkatilanteeseen ja aiemmin Tornion järjestelykeskukseen tutustunut Lehtomäki arvioi, että turvapaikanhakijoiden juuri nyt hiljentyneessä tahdissa on kyse suvantovaiheesta.

Tornion kautta tulleita turvapaikanhakijoita on tänä syksynä ollut enimmillään jopa 800–1000 päivässä, mutta tahti on hiljentynyt rajusti viime päivinä.

– Kohta nähdään, siirtyykö Suomeen tulevan virran paine Torniosta esimerkiksi laivareiteille, Lehtomäki sanoo.

Lehtomäen mukaan Eurooppaan on työntymässä erittäin suuria väkimääriä pakolaisia.

– Siltä osin ei ole näköpiirissä turvapaikanhakijoiden paineen hellittäminen, Lehtomäki sanoo.

Keskiviikkona Eurooppa-neuvoston ylimääräisessä huippukokouksessa haetaan ratkaisua pakolaiskriisiin.

Lehtomäen mukaan paras tilanne olisi, jos pakolaisleireiltä ja hotspoteista voitaisiin ottaa tulijoita vastaan järjestäytyneesti hallitsemattoman vyöryn sijaan.

– Suomikin voisi kantaa tästä osuudesta suuremman siivun, hän sanoo.

Lisää vastaanottokeskuksia

Lehtomäki kiittelee viranomaistoimintaa, kun akuutti vyöry ja turvapaikanhaku on saatu raiteilleen. Tulijat rekisteröidään ja ohjataan vastaanottokeskuksiin.

Seuraavaksi tarvitaan Lehtomäen mukaan nopeasti lisää vastaanottokeskuksia, sillä ihmisiä ei voi pitää pitkään hätämajoituksessa. Uusia majoituspaikkoja tarvitaan Maahanmuuttoviraston mukaan lähiviikkoina noin 5 000 henkilölle.

Oulun poliisipäällikkö Sauli Kuhan mukaan suurin paine on ollut pohjoisen kaupungeissa Torniossa, Kemissä, Rovaniemellä, Oulussa ja Kajaanissa, mutta myös Helsingissä.

Kuhan mukaan pääkaupunkiseudulle on tullut viime aikoina yhtä paljon turvapaikanhakijoita kuin Oulun ja Lapin alueille. Kolmanneksi paineistetuin on Varsinais-Suomen alue.

Järjestelykeskus Etelä-Suomeen?

Kuhan mukaan pääkaupunkiseudulle tai Varsinais-Suomeen tarvittaisiin toinen järjestelykeskus.

Ruuhkat Oulussa saatiin purettua viikonvaihteessa lainaksi saatujen rekisteröintilaitteiden ja kovan työn ansiosta. Turvapaikanhakijoiden joukossa on ollut hyvin vähän sellaisia, jotka ovat rekisteröityneet jo aiemmin jossain muussa maassa.

– Tänä aamuna ovella ei ollut yhtään turvapaikanhakijaa sitten toukokuun, joten tehostetulla viranomaistoiminnalla tilanne on saatu hallintaan, Kuha sanoo.

Tärkeintä on Kuhan mukaan saada turvapaikanhakijat nopeasti kirjoihin, kansiin ja puhutelluiksi, jonka jälkeen seuraavat muut viranomaistoimet ja lopulta kotouttaminen.

Rekisteröinnissä on Kuhan mukaan kyseessä yhteiskunnan turvallisuus, jotta tiedetään, keitä Suomessa on ja millä asialla.

– Sen sijaan että matkustetaan turistina ympäri Suomea ja etsitään mieluisaa paikkaa, Kuha toteaa.

Maahanmuuttoviraston mukaan Suomeen on 20. syyskuuta mennessä tullut 12 471 turvapaikanhakijaa, suurin osa heistä Irakista.

Asiasanat

Menot