Uutiset

Leijalautailu vetää istumatyöläisen uuteen maailmaan

Puku ja kravatti vaihtuvat kesäisin märkäpukuun ja talvisin coretex-asuun, kun Hauhon Säästöpankin toimitusjohtaja Tarmo Laine lähtee mieliharrastuksensa pariin.

Hän sai kipinän leijalautailuun kymmenisen vuotta sitten. Maailmalla nopeasti kasvava extreme-laji tarjoaa vastapainoa työlle bisnesmaailmassa.

– Harrastuksen myötä avautuu aivan erilainen maailma. Sen kautta tapaa myös paljon erilaisia ihmisiä, joita ei työn puitteissa yleensä kohtaisi. Myös henkisellä puolella harrastus on hyvää vastapainoa.

Tarmo Laine oli ennen leijalautailua harrastanut pitkään 1980-luvun muotilajia purjelautailua eli surffausta. Siitä hyppy leijalautailuun ei ollut pitkä.

– Näin leijalautailua ensimmäisen kerran matkoillani Etelä-Afrikassa ja Kanarian saarilla 1990-luvun loppupuolella. Innostuin lajista ja kun Suomeen tuotiin ensimmäiset pari, kolme leijaa, yksi niistä tuli minulle.

Alkuun Suomessa ei juuri ollut sen paremmin lajin harrastajia kuin ohjeitakaan.

– Ei ollut myöskään lajiin erikseen tarkoitettuja lautoja. Kun tuotekehittely alkoi, lähti laji maailmalla kasvamaan räjähdysmäisesti.

Hämeenlinnan seudulla harrastajia on vain muutama, mutta Tampereen ja Lahden ympäristössä jo enemmän. Maailmalla laji on jalostunut jopa ammattimaiseksi urheiluksi, jossa järjestetään maailmancup ja rahakisoja.

Leppoisaa ulkoilua tai extreme-urheilua
Leppoisimmillaan leijalautailu on mukavaa ulkoilua, jota voi harrastaa sekä kesällä että talvella. Esimerkiksi talvisaikaan helposti käsiteltävän leijan ja suksien kanssa on mukava retkeillä järven jäällä.

Toisaalta, jos kaipaa haasteita, laji tarjoaa siihenkin mahdollisuuksia. Lumilaudan ja leijan yhdistämällä voi esimerkiksi tehdä huimia hyppyjä joko tasaisella maalla tai alamäessä.

Kesäisin merellä lajin luonne puolestaan muuttuu tyystin sitä mukaa kun tuuli yltyy ja aallokon koko kasvaa.

Talvisin Suomen ylivertaiset leijalautailupaikat löytyvät tunturi-Lapista. Kesäisin kotimaan parhaat leijalautailupaikat ovat merellä Porissa, Hangossa ja Lohtajalla.

– Loppuvuodesta on ollut poikkeuksellisen hyvät olosuhteet leijalautailuun. Runsas viikko sitten olin Porissa vesillä. Olen pitänyt lämpötilarajana +5 astetta. Mansetillisessa coretex-puvussa tarkenee, kun alle pukee hiihtoalus-asun ja fleecekerraston, Tarmo Laine kertoo.

Brasilian rannikon aallokot kutsuvat
Leijalautailu on vuosien mittaan vienyt Tarmo Laineen myös useille yhdistetyille loma- ja lautailumatkoille ulkomaille.

– Harrastajakunta on varsin innostunutta ja yhteenkuuluvuuden tunne on voimakas. Kun lajin harrastajat kohtaavat, aina riittää juteltavaa.

Vuodenvaihteessa Laine on ensimmäistä kertaa lähdössä parin ystävänsä kanssa lautailemaan Brasilian pohjoisrannikolle.
Alue on ollut jo muutaman vuoden suosittu kohde leijalautailijoiden keskuudessa.

– Pasaatituulet vaihtelevat vuodenaikojen mukaan eri puolilla maapalloa. Syyspuolella Brasilian pohjoisrannikko on tuuliltaan parhaita paikkoja. Nyt olemme menossa sinne aivan viime hetkillä, sillä paras aika tuulien suhteen on päättymässä. Normaalisti alueella tuulee noin 10-15 metrin sekuntinopeudella.

Tarmo Laine piti jo lainelautailussa aaltoajosta ja nyt hän leijalautailee mieluiten sopivassa 2-5-metrisessä aallokossa.

– Istumatyöläiselle lautailu on tervehenkistä lomaa. Kun tuulee sopivasti harrastetaan koko päivä. Ei siinä sitten paljon muuta jaksakaan, Laine tuumii.

Matkalle hän pakkaa mukaan pari eri olosuhteisiin tarkoitettua lautaa ja kolme leijaa. (HäSa)

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic