Uutiset

Leijonien huolto pelaa aina

Suomen jääkiekkomaajoukkueen huollosta vastaavilla Riku Koivusella ja Kari Brusinilla ei ole mitään valittamista Minskin MM-kisoissa.

– Ihan hyvä paikka. Mitään valittamista ei ole, kun kaikki on toiminut niin kuin pitää, Koivunen ja Brusin sanovat.

Koivunen on Jääkiekkoliiton päätoiminen huoltopäällikkö. Brusin taas vitsailee olevansa työtön työllistetty eläkeläinen.

– Minähän olen mukana vain turnausten ja leirien ajan ja oto-pohjalta. Vuodessa tähän menee kuitenkin kolmisen kuukautta. Tällä kaudellakin on ollut neljä EHT-turnausta, olympialaiset, MM-leiritys ja MM-kisat, Brusin selvittää.

Sekä Koivusella että Brusinilla on seuratausta. Koivunen on vastannut Espoon Bluesin huollosta ja Brusin teki pitkän ja ansiokkaan työrupeaman HPK:n huoltajana.

– Maajoukkueessa me molemmat teemme oikeastaan kaikkea. Kari vastaa ehkä enemmän luistinten teroittamisesta, kun taas käsityöt ovat minun kontollani, Koivunen kertoo.

Pelien aikana Koivunen on aitiossa antamassa ensi huoltoa ja Brusin on puolestaan koppihuoltaja.

Sellainenkin yksityiskohta tulee esiin, että jotkut pelaajat vaihtavat hanskojakin kesken erää, kun kädet hikoavat.

– Kari tuo kuivat hanskat kopista ja vie märät kuivattavaksi. Tässä leijonajoukkueessa kolme pelaajaa vaihtaa hanskat kesken erän ja yksi erätauolla, Koivunen paljastaa.

Aamusta iltaan

Huoltajien työpäivät alkavat aamulla. He tulevat joukkueesta ensimmäisenä Minskin areenaan ja lähtevät sieltä viimeisenä.

Minskin kisoissa järjestäjät vastaavat pyykkäämisestä ja se on sekä Koivusen että Brusinin mukaan tosi suuri apu.

– Pyykkäämiseenhän menisi aikaa tuntitolkulla. Seuroissa pyykinpesu on huoltajien vastuulla, ei onneksi enää näissä turnauksissa.

Ja huoltaja on aina kaveri toisenkin joukkueen huoltajalle.

– Välit muiden joukkueiden huollosta ovat kunnossa ja niin pitääkin olla. Avunanto ja huoltajien yhteispeli ovat viidessä vuodessa parantuneet paljon. Aina autetaan, kun kaveri on pulassa.

Hyvässä joukkueessa

Brusin ja Koivunen ovat huoltajina nähneet monta valmentajaa ja oikeinkin paljon huippupelaajia. Pahaa sanaa heillä ei ole kenestäkään.

– Tämä joukkue on erilainen kuin aikaisemmat. Joukkueessa on paljon nuorta sakkia, monta ensikertalaista, huoltajat miettivät.

Brusinin ja Koivusen mielestä kaikki maajoukkuepelaajat ovat järjestään fiksuja miehiä.

– Nuoret ovat vähään tyytyväisiä. Eivät he uskalla oikein vaatiakaan mitään. Varusteistaan kaikki nuoret eivät ole tajunneet pitää huolta. Aika paljon on ollut kamojen parsimista.

Brusin aloitti A-maajoukkueessa Latvian MM-kisoissa vuonna 2007. Silloinkin Leijonien peräsimessä oli Erkka Westerlund. Westerlundia seurasivat Doug Shedden ja Leijonat MM-kultaan luotsannut Jukka Jalonen. Minskin kisojen jälkeen valmennusvastuun ottaa Kari Jalonen.

– En ole varmaankaan enää mukana, Brusin aprikoi.

– Tai aika sen näyttää, hän jatkaa. (HäSa)

Asiasanat

Mainos