Uutiset

Leijonien taustat kunnossa

Suomen Sotshiin matkaavassa jääkiekon olympiajoukkueessa on puolustaja Juuso Hietasen lisäksi hämeenlinnalaisväriä myös taustajoukoissa. Hieroja Juha Sulin ja huoltaja Kari Brusin ovat päävalmentaja Erkka Westerlundin tiimissä varmistamassa, ettei Suomen menestys jää kiinni ainakaan kentän ulkopuolisista asioista.

Sulinille olympialaiset ovat tuttu juttu, sillä hän oli ensimmäisen kerran Suomen joukkueen mukana jo vuoden 2006 kisoissa Torinossa.

– Kisoihin lähteminen ei enää jännitä. Edustaminen on aina kunnia-asia. Olympialaiset voivat olla monelle pelaajalle ja itsellekin viimeiset arvokilpailut. Ensimmäiset kisat olivat eri asia. Silloin oli muutama NHL-pelaaja, jota en tuntenut ja tuli mietittyä riittääkö ammattitaito ja kyky hoitaa omaa ruutua. Kokemus antaa varmuuden, että pystyy, Sulin sanoo.

Neljän miehen ryhmä

Sulin on kokenut erilaisia kisoja. Vancouverissa kiekkoväki pääsi kokemaan olympiahuuman oikein kunnolla.

– Vancouverissa saimme olla mukana sekä avajaisissa että päättäjäisissä, jolloin kisojen merkitys urheilulle avautui kunnolla. Torinossa pelasimme kovasti ja menestyksekkäästi kiekkoa, mutta koko muu tohina jäi vähemmälle, Sulin kertoo.

Sulin on osa Suomen nelihenkistä lääkintäryhmää, johon kuuluvat lisäksi lääkäri Harri Hakkarainen ja fysioterapeutit Timo Vaitinen ja Jussi Luoma.

– Omilta hommilta jäävä auki käytetään huollon avuksi. Ympäri vuorokauden tehdään töitä, mutta työllä ei enää tänä päivänä tarvitse itseään tappaa. Ne vuodet ovat ohi, jolloin oltiin aamuyön tunteihin asti pohkeessa kiinni.

Sulin ei sulje pois mahdollisuutta auttaa myös muita Suomen olympiajoukkueen urheilijoita kuin miesjääkiekkoilijoita.

– Läpi lajirajojen pitäisi antaa ammattiapua, mutta käsittääkseni kaikilla lajiliitoilla on omat huoltajat, hierojat ja muut valmentajat mukana. Akuuteissa tapauksissa pyrimme antamaan apua muillekin, jos aikaa on, mutta pääsääntöisesti olemme tekemisessä omien urheilijoidemme kanssa, hän sanoo.

Pukukoppi odottaa valmiina

Sulin matkustaa Sotshiin jääkiekkomaajoukkueen pelaajien kanssa samalla lennolla torstaina, mutta Brusinin olympiakeikka alkoi jo maanantaina. Hän lensi kisakaupunkiin samalla lennolla muun muassa naisten jääkiekkomaajoukkueen ja miesmäkihyppääjien kanssa.

– Laittelemme täällä pukukoppia kuntoon ja jaamme vaatteita ennen kuin joukkue saapuu paikalle, Sotshista tavoitettu Brusin kertoo.

Suomen joukkueen varusteet matkasivat Venäjälle sekä maa- että lentorahtina. Brusin ja jääkiekkoliiton varustepäällikön Riku Koivunen pitävät huolta siitä, että kiekkomaajoukkueen koppi on mahdollisimman kodikas. Tehtävää helpottaa se, että Suomi saa pitää saman pukukopin koko parin viikon kisarupeaman ajan.

Brusinille Sotshin olympialaiset ovat toiset. Hän oli mukana jo neljä vuotta aikaisemmin, kun Suomi otti Jukka Jalosen johdolla Vancouverin kisoista olympiapronssia. Maailmanmestaruuskilpailuja liiton luottomiehellä on takana lukuisia, joten hän osaa verrata kaksia eri arvokilpailuja keskenään.

– Nämähän ovat todella isot kisat, kun mukana on niin paljon eri lajeja. Muiden lajien suoritusten seuraamiseen paikan päällä ei kuitenkaan jää aikaa, sanoo Brusin, joka tekee Leijonien huoltotiimissä Koivusen kanssa pyöreitä päiviä.

Suomi aloittaa olympiaurakkansa torstaina 13. helmikuuta alkusarjan ensimmäisellä ottelulla Itävaltaa vastaan. (HäSa)

Asiasanat

Päivän lehti

5.6.2020