Uutiset

Leijonien tiedottajan päivät venyvät pitkiksi

Kaikki jääkiekkoa seuraavat tietävät, että Suomen A-maajoukkueen puolustuksen tukipilareihin lukeutuu hämeenlinnalaisen kiekkokoulun kasvatti Juuso Hietanen. Harvemmalla lienee hajua, että joukkueen taustavoimissa vaikuttaa toinenkin Hietanen, nimittäin Juuson serkkupoika Petteri Hietanen.

Suomen Jääkiekkoliitossa tapahtumakoordinaattorina työskentelevä Hietanen on Venäjän MM-kisoissa Suomen joukkueen tiedottaja.

– Meillä on täällä aika paljon suomalaista mediaa paikan päällä, kun kisat vielä järjestetään näin lähellä Pietarissa. Tehtäviini kuuluu toimittajien tiedottaminen siitä, mitä joukkueelle kuuluu, milloin se harjoittelee ja milloin pelaajat ovat haastateltavissa, Hietanen selventää työtään.

Pelkästään toimittajia varten Hietanen ei Pietarissa tietenkään ole.

– Yritän auttaa myös meidän omiin liiton viestikanaviin menevissä jutuissa. Viestittelen joukkueen tuntoja, otan matkan varrelta kuvia ja päivittelen myös sosiaalisen median kanavia, hän lisää.

Helsingissä nykyään asuva 30-vuotias Hietanen myöntää, että päivät venyvät Pietarissa pitkiksi.

– Päivät venyvät jo pelkästään otteluohjelman takia. Meillä on aika monta iltapeliä, jotka alkavat vasta kahdeksan jälkeen ja pääsemme hotellille yleensä puolen yön jälkeen. Sen jälkeen on vielä ruokailu, joten päivät venyvät illasta pitkäksi ja toisaalta olen paikalla jo aamulla treeneissä, tiedottaja valottaa päivärutiiniaan.

Arvokilpailuissa työskenteleminen ei ole Hietaselle uusia asia, mutta Pietarissa hän ensimmäistä kertaa mukana tiedottajana. Vankka kisakokemus on kuitenkin taannut sen, ettei matkan varrella ole tullut eteen yllätyksiä.

– Olen ollut aika monessa turnauksessa mukana eri rooleissa. Team hostina olin jo Vancouverin olympialaisissa vuonna 2010 ja sen jälkeen tapahtumajärjestäjän organisaatiossa, joten tiedän, mitä nämä turnaukset ovat. Joidenkin pelaajien ympärillä pyöritys on täällä aikamoista, mutta ei sekään yllätys ole ollut, Hietanen sanoo.

Suomi ei ole ainakaan vielä joutunut kontrolloimaan pelaajien mediaesiintymisiä, mutta sekään ei ole välttämättä mahdotonta turnauksen edetessä.

– Emme ole halunneet itse luoda asian ympärille minkäänlaista ylimääräistä showta. Niin kauan kuin homma menee ok, ei rajoituksiin ole meidän puolelta tarvetta. Jos tuntuu siltä, että asia karkaa ihan näpeistä ja pelaajia alkaa vaikka ärsyttää se, että kysellään koko ajan samoja kysymyksiä, on asiaa pakko alkaa kontrolloida. Vielä siihen ei ole ollut tarvetta.

Suomen joukkueen halutuin haastateltava on ollut Patrik Laine, jonka edesottamuksista kysellään mielipiteitä myös muilta pelaajilta. Joskus kysymykset ovat karanneet jo MM-kisojen ulkopuolisiin asioihin.

– Laine ja meidän NHL-pelaajamme ovat kiinnostaneet paljon myös ulkomaalaista mediaa. Tuleva NHL-drafti näyttää puhuttavan paljon ja olen huomannut, että muiltakin pelaajilta on kyselty Laineesta ja draftista. Aina ei muisteta, että täällä ollaan kuitenkin voittamassa MM-kultaa eikä jakamassa ensi kauden NHL-paikkoja, Hietanen naurahtaa.

Tiedottaja kehuu 18-vuotiaan nuoren miehen suhtautumista haastatteluihin.

– Hän on ottanut asian nuorella iällä todella hyvin eikä ole ollut moksiskaan, vaikka mikkejä on välillä kaksikymmentäkin naaman edessä ja jokainen tv-yhtiö haluaa oman haastattelunsa, Hietanen sanoo.

Jääkiekkoliiton tapahtumakoordinaattorilla riittää puuhaa myös muulloin kuin MM-kisojen aikana.

– Työhön kuuluu kaikkien Suomessa pelattavien A-maaotteluiden järjestäminen, tapahtuman koordinointi ja markkinointi ja vedämme aika tiiviillä tiimillä myös muut myynti- ja markkinointitapahtumat. Autamme kaikki toisiamme ja hommaa riittää esimerkiksi yhteistyökumppaneiden ja fanien suuntaan.

Jääkiekkoliitossa on ollut kevään aikana hyvä olla töissä, kun sekä nuoret että vielä nuoremmat Leijonat ovat taanneet urheilullisen menestyksen.

– Nyt on ollut hyvä buumi päällä, kun nuoret ovat näyttäneet esimerkkiä. 20-vuotiaiden kilpailuthan järjestettiin Suomessa ja ne työllistivät liiton porukkaa enemmänkin. Teimme turnauksen ihan omin voimin, eikä meillä ollut ulkopuolisia voimia tapahtumaa tekemässä, Hietanen sanoo. HäSa

Asiasanat

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic