fbpx
Uutiset

Mielipide: Leikkausjonot Kanta-Hämeessä Suomen lyhyimpiä

Leikkaus menossa Kanta-Hämeen keskussairaalan päiväkirurgiassa kymmenisen vuotta sitten.

Sunnuntain 7. lokakuuta Hämeen Sanomissa kerrottiin Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän polikliinisesta kirurgiasta, mikä korvaa lainsäädännöllä Hämeenlinnaan keskitettyä anestesiassa tehtävää kirurgiaa.

Kehityssuunta on positiivinen ja juuri sellainen, jota Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri ehdotti Hykyn pohtiessa koko toimintansa ulkoistamista yksityiselle toimijalle.

KHSHP on kehittänyt polikliinista kirurgiaa vastaavalla tavalla Riihimäen sairaalassa, jossa on ylitetty jo tuhannen toimenpiteen rajapyykki vuoden alusta laskettuna.

Polikliinisen kirurgian keinoin on mahdollista tehdä siis lähipalveluna lukuisia yleisiä kirurgisia toimenpiteitä, mikä on järkevää työnjakoa maakunnan sairaaloiden välillä ja korvaa hyvin pitkälle negatiivisia elinvoimavaikutuksia, joita maan hallituksen keskittämistoimenpiteillä pelättiin olevan.

Polikliinisen kirurgian kehittämisessä on silti syytä ottaa huomioon lainsäädännön vaatimukset leikkaussaliolosuhteita vaativien toimenpiteiden kokoamisesta keskussairaaloihin. Säädösten tarkoituksena on varmistaa potilaan etu ja potilasturvallisuus.

Hämeen Sanomien (ja jo aiemmin Forssan lehdessä julkaistuun) juttuun oli eksynyt kuitenkin valitettavan virheellistä tietoa Hämeenlinnan eli Kanta-Hämeen keskussairaalan leikkausjonoista, joita moitittiin pitkiksi.

Toimittajan tekstissä väitettiin, että “kiireetöntä leikkausta voi joutua odottamaan jopa kuuden kuukauden ajan, kun Forssassa leikkaukseen pääsee poikkeuksetta kuukaudessa”.

Todellisuudessa THL:n viimeisimmän julkaistun vertailun mukaan Kanta-Hämeen keskussairaalassa on Suomen lyhyimmät jonot (mediaaniodotusaika hoitoon pääsyyn 30.4.2018 mittauspisteellä oli 26 vuorokautta) kiireettömään erikoissairaanhoitoon, eikä millään erikoisalalla ole ylitetty hoitotakuun kuuden kuukauden rajaa.

Tavoitteenamme on pysytellä Suomen parhaimpien sairaanhoitopiirien joukossa sujuvan hoitoon pääsyn osalta myös tulevaisuuden vertailuissa.

Lomakauden jäljiltä kaikissa sairaanhoitopiireissä hoitojonot pitenevät aina hieman, mutta Kanta-Hämeen reaaliaikaiset odotusajat ensikäynnille tai yleisimpiin leikkaustoimenpiteisiin voi kätevästi tarkistaa verkkosivuiltamme löytyvästä eOdotus-mittarista.

Tätä kirjoittaessa kaikkien erikoisalojen keskimääräinen odotusaika (mediaani) ensikäynnille oli 23 vuorokautta ja leikkaustoimenpiteisiin 44 vuorokautta.

Toki odotusaika vaihtelee aina jonkin verran erikoisaloittain ja myös potilaan oma terveydentila aina vaikuttaa siihen, koska leikkaustoimenpide voidaan suorittaa.

Petrus Kukkonen

palvelutuotantojohtaja

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri

Menot