Uutiset

Leimaa lomasi kellokortilla

Yksi typerimmistä kliseistä on se, että lomalla pitää rentoutua. Kun kauan kaivattu kesäloma vihdoin koettaa, moni on hukassa. Työn orja tuntuu unohtaneen, miten lomalla rentoudutaan.

Lomastressi tulee liki yhtä helposti kuin työstressi. Kesälomalainen kasaa lomalleen liikaa odotuksia ja pettyy, kun vapaapäivistä ei tule yhtä ruusunpunaisia mitä hän talvella suunnitteli.

Mökkielämä rentouttaa. Varpaat veteen, kaljapullo kouraan ja naama aurinkoon. Todellisuudessa perheenäiti tamppaa ensi töikseen matot, kuuraa nurkat ja pesee saunan. Isä hakkaa halot ja leikkaa nurmikon. Niskuroivat lapset valjastetaan äidin apureiksi.

Kun rumba on ohi, paikalle paukkaavat sukulaiset. Isäntäperhe laittaa ruoan ja sijaa varavuoteet. Telkkari huutaa, lapset tappelevat ja grillipihvit palavat kiinni ritilään. Koivunoksaan kiinnitetty mankka rätisee vanhoja suomi-iskelmiä, ja linnunlaulu jää Eino Grönin jalkoihin.

Sää pilaa loman kuin loman. Lomalaiselle pitäisi paistaa vain aurinko, muttei liian polttavasti. Sadepäivä otetaan vastaan yhtä tyynesti kuin Irakiin rynnineet amerikkalaiset. Säästä on sitä suurempi harmi, jos työkaverilla on ollut paremmat suhteet ilmojenhaltiaan lomaviikkoja valittaessa.

Stressiä ei kannata mennä karkuun ulkomaille. Matkalla pitää opiskella kohteen historia ulkoa ja rullata kaikki pakolliset nähtävyydet, ettei väliin jäisi mitään olennaista. Usein turisti tietää maasta enemmän kuin asukas itse. Matkaaja palaa reissustaan naama palaneena, jalat rakoilla ja tili tyhjänä.

Lomalla ei saisi jäädä makoilemaan. Telkkarin katselu kolkuttaa omatuntoa: miksi istua sisällä, kun ulkona paistaa aurinko. Suomen kesä on niin lyhyt.

Syy lomastressiin löytyy suomalaisesta itsestään. Pohjolan asukki suhtautuu kesään uskomattomalla hartaudella. Kesään ladataan yhtä paljon odotuksia kuin Suomen euroviisukappaleeseen ennen laulukisojen alkua. Missä ohjekirjassa muka väitetään, ettei kesällä saa sataa? Antaa sataa vaan, että voi katsella televisiota ilman tunnontuskia.

Koska lomalainen on buukannut lomapäivänsä täyteen, itse lomailusta menee maku. Lepäämään ei ehdi, kun pitää hoitaa kaikki arkena lykätyt asiat. Yhtäkkiä kesälomaa viettävä huomaa toistavansa samaa kellokorttikaavaa kuin töissä. Rennon oleilun sijasta loma ”suoritetaan”.

Miksei työpaikka kustanna Vietä stressitön loma -kursseja? Vai onko kukaan vielä iskenyt tällaiseen markkinarakoon? Samaan syssyyn voisi järjestää Jätä työsi työpaikalle -koulutuksen niille, joiden ei edes kannata haaveilla palkallisesta kesälomasta.

pauliina.leinonen@hameensanomat.fi

Äläys:

Telkkari huutaa, lapset tappelevat ja grillipihvit palavat kiinni ritilään.

Päivän lehti

9.7.2020