Uutiset

Leipäjonoissa tavallisia perheitä

Radiossa kerrottiin 12.4.2006 leipäjonojen kasvaneen taas lamavuosien tasolle hyvinvointi-Suomessa. Ohjelmassa

haastateltiinn mm. Laupeudentyön Hurstin veljeksiä ja Pelastusarmeijan edustajia.

Jos joku hymähtää, että ne on nyt niitä pultsareita, niin erehtyy pahan kerran. Nyt jonoissa on ihan tavallisia perheitä, joille toimeentulo ei yksinkertaisesti riitä elämiseen.

Hursti oli kuullut kahvilassa kolmen opiskelijatytön keskustelun, kun olivat

saaneet asunnon, johon ei kuitenkaan ollut varaa hankkia mitään – normaalitilanne opiskelijoilla, Hursti oli hankkinut heille ruokaa ja astioita.

Vapaaehtoistyön ja keräysten varassa toimivat auttajat antavat sen minkä saavat, mutta sosiaalitoimen ja perusturvan korvaajia he eivät ole. He tekevät erittäin kallisarvoista ja jaloa työtä!

Peruspalveluministeri ilmoitti juuri olevan tulevaisuuden suunnitelmissa tukien sitomisen indeksiin. Hyvä niin, ongelmana on vain se, että opintotuille, lapsilisille ym. ei juurikaan ole tehty mitään tarkistuksia vuosikausiin, joten jo lähtötaso mahdollisen indeksitarkistuksen toteutuessakin on epärealistinen.

Hursti peräänkuulutti valtiovallan taholta jonkinlaista joustoa irtisanomisten

uhriksi joutuville perheille, yrityksien tuloskilpailu

kun ei siitä piittaa. Huolestuttavaa on myös yksityistalouksien huomattava velkaantuminen, ennen edellistä lamaa jonkinlaisen vastuun velkaantumisesta kantoivat myös yritykset.

Nyt yksityisten vakuudettomat korttiluotot kasvavat koko ajan, jopa 100 prosentin asuntolainoista nyt

puhumattakaan. Tämänkin alueen neuvonta ja auttaminen on hiljakseen siirtynyt ja siirtymässä vapaaehtoisjärjestöille.

Eriarvoisuus yhteiskunnassa on lisääntynyt merkittävästi, leasing-Mersulla on pakko ajaa viimeiseen asti. Määräaikaisten ja pätkätöiden huomattava kasvu on pakko näyttää jo

tilastoissakin.

Hursti suunnitteli radio-ohjelmassa jo soppatykin viemistä eduskuntatalolle, se olisikin aiheellista, koska leipäjonot ovat jo nyt todella pitkät.

Pahinta on, että pulassa ja hädässä olevien ihmisten ääni ei jaksa kauas kantaa.

Auttajan ääni

Lammi

Päivän lehti

5.4.2020