Uutiset

Leke hioo timantteja HPK:n maalille

HPK:n maalivahtivalmentaja Kari Leke Lehtosella on käsissään kaksi hioutuvaa timanttia: Jokereista tullut Frans Tuohimaa ja Kerhon oma kasvatti Juuse Saros.
 
– Parivaljakko on melko kokematon, mutta sillä on nälkää, osaamista ja halua, ja potentiaalia löytyy aivan huippuveskariksi asti.
 
Saros oli osittain jo viime kaudella Leken valmennuksessa. Myös A-nuorten maalivahtivalmentaja Teemu Lukkari saa Lekeltä kehuja Saroksen hyvänä ohjaajana. Miehillä on pitkälti samankaltaiset tavoitteet työssään. Tuohimaan peli-ideologia sen sijaan on muuttunut viime viikkoina paljonkin.
 
– Kun juttelin Fransin kanssa keväällä, meillä oli hyvin samanlaisia ajatuksia, ja hän toivoi, että latumme kohtaisivat. Nyt olemme hioneet asioita hänen kanssaan reilun kuukauden. Vielä ei ole valmista, mutta suuri muutos on jo saatu aikaan. Hänellä on iso halu oppia, Leke kehuu.
 
Edustusjoukkueen kolmanneksi maalivahdiksi hankittu Timo Niemi lähti tällä viikolla Mestiksen SapKoon pelaamaan, mutta HPK saa hänet sieltä peliin tarvittaessa. Leke vakuuttui HPK-Sibir-ottelussa, että Niemestä on liigavahdiksi.
 
Loistavia urheilijoita
Leken mukaan sekä Tuohimaa että Saros ovat fyysisesti hyvin vahvoja. Tuohimaa on peittävämpi, mutta Saros korvaa pienemmyyttään ketteryydellä.
 
– Molemmat ovat loistavia urheilijoita kautta linjan. Kumpikin on myös NHL-varaus, ja minulla on iso vastuu kehittää heidän uraansa. Olen koko liigaurani työskennellyt nuorten maalivahtien kanssa, ja mieluummin teenkin töitä nuoren ja nälkäisen kuin vanhan ja janoisen pelaajan kanssa.
 
Suojateilleen Leke teroittaa, että pelissä viimeinen 20 senttiä ratkaisee ja se, miten pelaaja on valmistautunut ja miten fokus pysyy täydet 60 minuuttia. Ratkaisevaa on myös, miten pystyy käsittelemään esimerkiksi tappiollisen erän tai helposti päästetyn maalin.
 
HPK:ssa on Leken mukaan maalivahdeilla terve kilpailutilanne – ja kundit myös tietävät sen. Se on sovittu, että luukulla tuetaan pelaavaa kaveria ja päinvastoin.
 
Pilkettä silmässä
Leke on valmentanut useita liigauntuvikkoja tai muutaman liigapelin pelanneita maalivahteja, jotka ovat nousseet molarien kuumimpaan kastiin. Heitä ovat mm. Eero Kilpeläinen, Jussi Rynnäs, Antti Raanta ja Juha Järvenpää. Leke sanoo olevansa edelleen heihin yhteydessä ja juttelevansa heille isällisiä, henkisen puolen asioita. Myös Mika Järvisen kanssa hän on yhä yhteyksissä.
 
– Kaikki ovat olleet hyviä valmennettavia, Mikko Tolvanen mukaan lukien. Seuraan heitä, totta kai vieläkin.
 
Valmennuksessa Leke painottaa inhimillisyyttä ja välttää haudanvakavuutta.
 
– Pilkettä pitää olla silmäkulmassa, ja ilmapiirin tulee olla rento. Niin saa paljon enemmän irti kuin jäkittämisellä. Alkavalla kaudella suurin tavoitteeni on saada molemmat jätkät puskettua eteenpäin, ja uskonkin, että kumpikin löytää aivan varmasti paikkansa maailmalta.
 
Tervakoskelle
Leke on kotoisin Hämeenlinnasta, ja tänä kesänä hän muutti Nokialta Tervakoskelle, lähes kotiseudulleen takaisin.
 
– Entisenä hämeenlinnalaisena oli viime kaudella hienoa seurata, miten yleisö löysi tiensä halliin. Iso kiitos katsojille, yleisö on kuudes kenttäpelaaja, eikä se ole pelkkä klisee. Toivottavasti tällä kaudella on samanlaista oranssia meteliä katsomossa.
 
Leke pelasi aikoinaan HPK:ssa jääkiekkoa, totta kai. Hänen junnuikäluokkansa, 1966 syntyneet, pitää vieläkin yhtä, ja Tappara-pelissä 21.9. porukka kokoontuu jälleen tapaamiseen Hämeenlinnaan.

Asiasanat