fbpx
Uutiset

Lelusalakuljettajana tunnetulle Rami Adhamille 10 kuukautta vankeutta – Oikeus: lahjoitusvaroja meni siirtolapuutarhamökin hankintaan

Helsingin käräjäoikeuden ratkaisu liittyy Adhamin toimintaan perustamassaan yhdistyksessä Suomi Syyria yhteisö ry:ssä. Oikeus hylkäsi Adhamia kohtaan nostetun syytteen törkeästä rahanpesusta.
Helsingin käräjäoikeus antoi Rami Adhamin yhdistystoimintaa koskevan ratkaisun keskiviikkona.

Lelusalakuljettajana tunnettu Rami Adham on tuomittu kymmeneksi kuukaudeksi vankeuteen yhteensä 16:sta eri rikoksesta. Juttua koskeva oikeudenkäynti käytiin elokuun lopussa, ja Helsingin käräjäoikeus antoi asiasta ratkaisun keskiviikkona.

Käräjäoikeus katsoi, että Adham syyllistyi muun muassa lukuisiin väärennyksiin, rahankeräysrikokseen, kirjanpitorikokseen ja rekisterimerkintärikokseen.

Oikeuden puimat syytteet liittyvät Adhamin toimintaan ja taloudenhoitoon perustamassaan yhdistyksessä Suomi Syyria yhteisö ry:ssä vuosina 2014–2016. Oikeuden mukaan Adhamilla oli merkittävä valta yhdistyksen asioihin.

Oikeus: siirtolapuutarhamökki ostettiin lahjoitusvaroilla

Adhamin katsottiin syyllistyneen rahankeräysrikokseen siksi, että Suomi Syyria yhteisö oli ensinnäkin kerännyt rahaa vastoin rahankeräyslupaa tai ilman sitä yhteensä yli 316 000 euroa.

Rahaa oli myös käytetty vastoin rahankeräysluvan ehtoja. Ehtojen mukaan lahjavarojen käyttötarkoitus oli hädänoloisten ihmisten auttaminen Syyriassa, ja vaikka suuri osa rahoista meni tähän kohteeseen tai yhdistyksen toimintaan, kaikki ei.

Adham oli muun muassa entisen puolisonsa kanssa ostanut siirtolapuutarhamökin 62 000 eurolla. Oikeudessa hän oli kertonut, että mökkivarat oli saatu hänen Lähi-idässä asuvalta enoltaan sitä varten, että eno voisi hankkia asunnon Suomesta. Adham kertoi sijoittaneensa varat mökkiin enonsa pyynnöstä.

Oikeus ei kuitenkaan pitänyt kertomusta uskottavana muun muassa siksi, että Adham oli esitutkinnassa kertonut tapahtumien kulusta epäyhtenevästi. Tuomiossa katsotaan, että siirtolapuutarhamökkivarat olivat peräisin lahjoituksista.

Oikeudessa Adham oli kiistänyt suuren osan syytteistä, muun muassa rahankeräysrikossyytteen. Hän totesi jo vastauksessaan, että oli toiminut asiassa korkeintaan huolimattomasti.

Adhamin entinen puoliso tuomittiin puolestaan siirtolapuutarhamökin vuoksi tuottamuksellisesta rahanpesusta 60 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Tämä siksi, että mökki oli hankittu ex-puolison nimiin.

Kaksi muuta yhdistykseen liittyvää ihmistä sai myös sakkotuomiot kirjanpitorikoksista. Kirjanpitorikokset tulivat siitä, että yhdistyksen tilinpitoa ei ollut järjestetty kunnolla.

Väärennystuomioissa oli Adhamin osalta puolestaan kyse siitä, että hän oli toimittanut viranomaisille yhdistystä koskevia asiakirjoja, joita muut asiakirjoihin merkityt henkilöt eivät muistaneet allekirjoittaneensa.

Adhamia kohtaan nostettu syyte törkeästä rahanpesusta hylättiin Helsingin käräjäoikeudessa.

Lännen Median alkuiltapäivästä tavoittama Adhamin asianajaja Anu Koivu ei vielä osannut sanoa, harkitseeko Adham valittamista tuomiosta. Lännen Media ei keskiviikkoiltapäivänä tavoittanut Adhamia kommentoimaan ratkaisua.

220 000 euroa valtiolle

Adham on aiemmin tuomittu muista rikoksista, minkä vuoksi oikeus päätyi määräämään rangaistuksen ehdollisen sijaan ehdottomana.

Rangaistusten ohella Adham, hänen entinen puolisonsa ja Suomi Syyria yhteisö määrättiin yhdessä menettämään valtiolle 220 000 euroa rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä. Entisen puolison osuus summasta oli 62 000 euroa eli siirtolapuutarhamökin kauppahinta.

Helsingin käräjäoikeuden antama tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Kertonut vieneensä leluja syyrialaisille lapsille

Adhamia kutsutaan lelusalakuljettajaksi hänen perustamansa yhdistyksen toiminnan vuoksi.

Adhamin yhdistyksen tarkoituksena oli tämän mukaan hyväntekeväisyyden tekeminen Syyriaan, ja hän on kertonut vieneensä sota-alueelle leluja lapsille.

Oikeudessa kuultiin myös todistajana valokuvaajaa, joka kertoi Adhamin lelulahjoituksista Syyrian konfliktialueella.

Adham on ollut aikanaan myös Sdp:n jäsen, mutta hän on sittemmin eronnut puolueen jäsenyydestä, kun hänen toimintaansa liittyviä talousepäselvyyksiä alettiin käsitellä julkisuudessa. LM-HäSa

 

Menot