Uutiset

Lelut, värkit ja romumetalli yhdistyivät robotiksi

Mekaaniselta kuulostava musiikki naksuu ja kimittää rytmikkäästi taustalla, kun nuorten poikien joukko kilkuttaa ja ruuvaa kaikennäköisistä teknisistä kapineista uusia yhdistelmiä. Lauantaipäivän uurastuksen jälkeen Arx-talon yläkerrassa pitäisi seistä rivi romurobotteja.

Mitä tarvikkeita romurobottikurssin vetäjällä, taidegraafikko Jyrki Markkasella, ei ollut ennestään varattuna, sen ovat kurssin kymmenkunta poikaa tuoneet mukanaan. Markkasen kirpputoreilta ja metalliromuttamosta haalimien värkkien lisäksi pöydillä makaa osia tietokoneista ja vanhoista leluista.

Ja pattereita. Romujen uudet olomuodot on tarkoitettu liikkumaan, mutta ei sentään verkkovirran voimalla. Markkasen malliksi muovailema robotti huiskuttaa lippua rohkaisuksi robopajalaisille.

Max Angelmalla on käsissään kuhmuinen alumiinikotelo ja leluauton takarenkaat. Robotinrakentajalla ei toistaiseksi ole selkeää käsitystä lopputuloksesta.

– Tämä on tarkoitettu liikkumaan vaan, hän sanoo.

Myös Petri Majamäki ja Jaakko Litmanen seisovat pöydän ääressä johto- ja tilpehöörikasa edessään. Millaisia hahmoja näistä syntyykin, tulokset on tarkoitus asettaa esille Markkasen Well-Well sci-fi -näyttelyyn Arx-talon alakertaan.

Kurssi on tarkoitettu yli kymmenvuotiaille, ja hieman yli kymmenvuotiaita osanottajat ovatkin – kunnes ovesta astuvat Sami Sivola ja Anssu Ranta-aho.

Markkanen ihmettelee hetken, mutta päästää sitten pojat muiden joukkoon. Yli kaksikymppinen parivaljakko nostelee kassistaan muun muassa termostaatin, tietokoneen hiiren ja alumiinisen, lautaselta näyttävän kapineen.

– Tämä oli lähin robottityöpaja, joten ajoimme tänne Helsingistä asti, he kertovat.

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic