fbpx
Uutiset

Lemmikin kuolema on lapselle suuri suru

Elokuussa 2015 Pentti Kotila saapui kotiinsa tavallisen työpäivän jälkeen. Kotona häntä odottaisivat perheen kaksi chihuahua-koiraa. Vilkkaita molemmat ja rakkaita.

Kävi kuitenkin toisin.

Kymmenen vuoden ikäinen Wili-koira löytyi kuolleena kylpyhuoneen komerosta, josta jo tovin sairastellut koira oli hakenut suojaa ja rauhaa.

– Se oli surullinen löytö, oululainen Kotila muistelee nyt.

Pentti kertoi ensin suru-uutiset vaimolleen Marjut Kotilalle.

Vasta sen jälkeen asiasta kerrottiin perheen pojalle Eetu Mikkoselle. Wilin kuoleman aikaan yhdeksänvuotias Eetu oli kyläilemässä kaverin luona.

– Soitin Eetulle ja pyysin häntä tulemaan kotiin. Sen jälkeen kerroimme, mitä on tapahtunut. Koska Eetu ei silloin halunnut kertoa tunteistaan, menimme pelaamaan jalkapalloa. Siinä samalla pystyimme käymään tilannetta läpi, Marjut Kotila sanoo.

Eetulle Wili-koira oli ollut tärkeä leikkikaveri ja seuralainen koko hänen elämänsä ajan.

– Eihän se mukavalta tuntunut, Eetu toteaa lähes vuosi tapahtuman jälkeen.

Wilin kuolemaan oli varauduttu jo siinä vaiheessa, kun koiralla oli diagnosoitu lääkitystä vaativa sydämen läppävika. Heti diagnoosin jälkeen perheessä oli tehty päätös siitä, että jossain vaiheessa koira joudutaan lopettamaan.

– Kyllä luonnollinen kuolema tuntui paljon helpommalta kuin se, että Wili olisi pitänyt viedä lopetettavaksi, Pentti Kotila sanoo.

Lemmikkieläimen kuolema voi olla ensimmäinen kerta, kun lapsi joutuu käsittelemään sitä, että kaikki elämä päättyy joskus.

Eläinlääkäri Jaakko Väyrysen mukaan lemmikin kuolemasta kannattaa puhua lapselle avoimesti ja rehellisesti.

– Lapselle ei kannata sepittää tarinoita siitä, että eläin on häipynyt jonnekin. On parempi kertoa, että eläin on kuollut ja miksi. Samalla voi korostaa myös sitä, että eläimen elämä on rajallista ja usein lemmikin elämä on lyhyempi kuin meidän ihmisten elämä, Väyrynen kertoo.

Hänen mukaansa tällaisessa tilanteessa voi korostaa myös sitä, että nyt lemmikillä on parempi olla eikä eläimellä ole kipuja.

– Lasta voi lohduttaa sillä, että eläin on päässyt parempaan paikkaan, jossa se tepastelee pitkin sateenkaaren siltaa muiden eläinten kanssa, Väyrynen sanoo.

Usein lemmikin kuolemasta aiheutuvaa surua hoidetaan ottamalla heti uusi lemmikki. Eläinlääkärin mielestä tämä ei ole paras mahdollinen tapa käsitellä surua. Ennen uuden lemmikin hankintaa on tervettä pitää pieni suruaika.

– Surua ei kannata väistää, sillä se kuuluu asiaan. Surun käsittelyssä on tärkeää sekin, että perhe voi yhdessä muistella ja vaalia niitä hetkiä, kun yhteinen lemmikki oli perheen elämässä mukana, Jaakko Väyrynen sanoo.

Vaikka lemmikin menetys on iso juttu niin lapselle kuin aikuiselle, suruun ei pidä jäädä kiinni.

Pian tapahtuneen jälkeen monella käy mielessä, ettei uutta lemmikkiä hankita enää koskaan, koska menettämisen pelko on niin suuri.

Ajan myötä mieli kuitenkin muuttuu ja ajatus uudesta lemmikistä alkaa tuntua hyvälle.

Näin on myös Kotilan perheessä. Uuden lemmikin hankkimista on harkittu, mutta pian syntyvän vauvan vuoksi lemmikin hankkiminen siirtyy ainakin vuodella.

Tosin ilman eläintä perheessä ei olla nytkään. Viisivuotias Pontus-koira on edelleen niin Eetun kuin Pentin ja Marjutin ilona.

– Wili on haudattu Pentin vanhempien kotitalon pihalle, ja meillä on hyvät muistot jäljellä, Marjut Kotila sanoo.

Menot