Uutiset

Lennokit liitoon isien ja poikien yhteisvoimin

– Teillä on siinä edessä se puukasa. Tällainen Superwing-lennokki siitä pitäisi tulla, Hämeenlinnan Ilmailukerhon puheenjohtaja Timo Myllykylä opastaa lennokkikerhoon saapuneita autistisia poikia isineen ja näyttää valmista versiota.

Vähän aikaa pareilta menee puukasaa ihmetellessä ja ohjeita lueskellessa, mutta Myllykylä alkaa pian opastaa lupsakalla tyylillään ja näyttää kädestä pitäen, miten hommassa edetään. Toiseksi vetäjäksi saapuu lennokkijaoston puheenjohtaja Markku Suominen.

Hymy ry:n eli kommunikaatiohäiriöisten, kuten autismia, dysfasiaa ja ADHD:tä sairastavien oman yhdistyksen järjestämään lennokkikerhoon on ilmoittautunut viisi paria.

Syy olla yhdessä

Ari Palomäki näyttää 15-vuotiaalle Aarolle, miten potkuripukkia pitää hioa, jotta liima tarttuu siihen.

– Hyvin menee, vähän vielä. Katso, kun tulee hyvä! hän kannustaa poikaansa.

– On kivaa. Ei ole vaikeata. Ei ehdi jutella, Aaro kommentoi kesken työn touhun.

Aaron isä osaa arvostaa, että autistisille lapsille ja heidän perheilleen järjestetään tällaista toimintaa.

– On hienoa, että on mielekästä tekemistä, joka johtaa johonkin. On syy olla yhdessä tekemässä jotakin.

– Autististen lasten erityistarpeet ovat niin yksilöllisiä, että heille on ylipäätään hirveän vaikea järjestää mitään harrastustoimintaa. Välttämättä ohjeet eivät mene perille puhuttuna, jos ei ole joku – käytännössä vanhempi tai kouluohjaaja – mukana suomentamassa, ”autistamassa”, ohjeita.

Se on hirveän sitovaa.

Palomäki arvostaa lennokkikerhon vetäjien tapaa huomioida näitä erityistarpeita.

– Hienosti on lähtenyt menemään. Edes isä ei putoa kyydistä heti alkuvaiheessa, hän veistelee.

Timo Myllykylä puolestaan on iloinen, että on saanut opetettavakseen uusia lennokkien ystäviä.

– On hieno kokemus saada antaa heille mahdollisuus kokeilla kykyjään ja rajojaan. Tarkoitus on tarjota vastapainoa arjen rutiineille.

Tärkeä kohderyhmä

Hymy ry:n hallituksen jäsen Sari Rautio kertoo, että yhdistyksessä koettiin tärkeäksi järjestää toimintaa juuri autistisille pojille ja heidän isilleen. Rautiolla itsellään on 12-vuotias autistinen Oskari-poika.

– Tuntuu, että kaikissa vammaisjärjestöissä naiset toimivat eniten. Lisäksi autismin kirjosta 80 prosenttia on poikia, hän perustelee.

– Olemme aikaisemmin järjestäneet liikuntatoimintaa ja ARXin kanssa taidetoimintaa. Lennokkikerho on uusi aluevaltaus ja tosi hieno juttu. Lapsille on tärkeää päästä kokeilemaan kaikkea, jotta kynnys harrastaa jotain madaltuisi, Rautio sanoo.

Yhdistyksessä on 120 jäsenperhettä Kanta-Hämeestä. (HäSa)

Päivän lehti

25.11.2020

Fingerpori

comic