fbpx
Uutiset

Lentävät kiistakapulat puhuttavat jälleen – Selvitys lisäsi jännitteitä lääkärikopterien ympärillä

Lääkärikopteritoiminnan tulevaisuudesta kiistellään jälleen. Selvitysmiehen raportti oli taka- mutta ei kuolinisku valtion suunnitelmille omasta kopteriyhtiöstä. Vastuuministeri Krista Kiurun odotetaan ottavan roolin riidanratkaisijana. Sitä odotellessa jännitteet alalla toimivien keskuudessa kasvavat, arvioi Lännen Median uutispäällikkö Jussi Orell.
Kuva: Joel Maisalmi
Kuva: Joel Maisalmi

Selvitysmies Jyri Lilja jysäytti tiistaina uutispommin tyrmäämällä hallituksen suunnitelman perustaa erillinen valtionyhtiö lääkärikopteritoimintaa hoitamaan. Selvityksen mukaan valtioyhtiön tulisi olla vain hallinnointiyhtiö, joka hankkisi kopterien operoinnin yksityisiltä toimijoilta kilpailutuksen perusteella myös vuodesta 2022 eteenpäin, kuten sairaanhoitopiirien omistuksesta valtiolle siirtyvä Finnhems tekee tällä hetkellä.

Selvitysmies ei usko, että toiminnan siirtäminen valtionyhtiölle tuottaisi sosiaali- ja terveysministeriön tavoittelemia kustannussäästöjä. Ja jos kopteritoiminta siirretäänkin valtiolle, suunniteltu aikataulu on joka tapauksessa liian tiukka kopterien ja koulutetun henkilöstön hankkimiseen.

Selvitysmies ei kertomansa mukaan myöskään saanut käyttöönsä kaikkia tarvittavia konsulttilaskelmia. STM on kiistänyt materiaalin pimittämisen.

Käynnissä oleva vääntö on jatkumoa lääkärikopteritoiminnan ympärillä vuosikausia velloneeseen kiistelyyn. Lääkärikoptereilla ja niitä tukevilla maayksiköillä pelastetaan arvioista riippuen 100–170 henkeä vuosittain. Toiminnan inhimillistä arvoa ei kukaan kiistä, mutta lähes kaikesta muusta saadaan riita aikaiseksi.

Vaikka ihmishenkiä ei pidä mitata rahassa, kriitikot ovat kysyneet, onko hyöty riittävä suhteessa vajaan 30 miljoonan euron vuosikustannuksiin, jotka katetaan STM:n valtionavulla vai päästäisiinkö samaan vaikuttavuuteen ambulanssien määrää lisäämällä. Enää koptereita ei sentään pidetä ilmassa epävarmoilla keräystuotoilla.

Finnhemsin ja sille ostopalveluna lentoja tarjoavien kahden yksityisen operaattorin välit ovat nekin olleet tulehtuneet sopimusriitojen takia. Yksi kummallisuus vyyhdissä on sekin, että sairaanhoitopiirit STM:n patistamina käynnistivät Finnhems-omistuksiensa siirron valtiolle selvitysmiehen työn ollessa vielä kesken.

STM:n suunnitelmille omasta kopteriyhtiöstä tuore selvitys ei välttämättä ollut kuolinisku. Kansliapäällikkö Kirsi Varhila korosti tuoreeltaan, ettei selvitys sido virkamiehiä ja poliitikkoja.

– Selvitysmies ei ole poliittinen päätöksentekijä, talouspoliittinen ministerivaliokunta on (LM 18.12).

Voi siis käydä niin, että selvitysmies käveli ensin toimeksiantajansa eli ministeriön yli, jonka jälkeen ministeriö kävelee selvitysmiehen yli. Tällöin ministeriö pitää päätösvallan itsellään mutta herättää kysymyksen, miksi se ylipäätään tilasi ulkopuolisen selvityksen asiasta, jonka se oli jo päättänyt.

Kopteriselvityksen johtopäätöksen ja STM:n suunnitelmien välillä on niin iso kuilu, että riita huutaa ratkaisijaa. Vastuuministeri Krista Kiuru (sd.) ei ole kuitenkaan katsonut tarpeelliseksi kommentoida asiaa vielä. Kiuru vastasi Lännen Median kommenttipyyntöön avustajansa välityksellä, että asiasta tiedotetaan, kun se on ajankohtainen.

Ministerin vetäytyminen on omiaan kasvattamaan epätietoisuutta ja jännitteitä.

jussi.orell@lannenmedia.fi

Apua ilmasta

– Lääkärikopteritoimintaa pyörittää sairaanhoitopiirien yhtiö Finnhems.

– Finnhemsillä on kuusi tukikohtaa.

– Yhtiötä ollaan siirtämässä valtion omistukseen.

– Finnhems ostaa kopteripalvelut yksityisiltä operaattoreilta.

– Lääkäripalvelut tulevat jatkossakin sairaanhoitopiireiltä.

– STM:n suunnitelmana on siirtää kopteritoiminta perustettavalle valtionyhtiölle.

– Selvitysmies ja yksityiset yhtiöt vastustavat kopteritoiminnan siirtoa ainakin suunnitellulla aikataululla.

Menot