Uutiset

Lento-64 jaksaa painaa

Kohta on kulunut jo 50 vuotta siitä, kun lentopalloporukka lähti Hattulan Hakasta ja perusti uuden seuran: Lento-64 täyttää 16. huhtikuuta 50 vuotta.

– Lento-64 perustettiin, kun Hattulan Hakan lentopalloväellä tuli taloudellisia erimielisyyksiä emoseuran kanssa, tietää Lento-64:n nykyinen puheenjohtaja Pentti Talikainen.

Hattulan viime vuoden kunnon kuntalaiseksi valittu Talikainen kertoo, että Lento-64 oli yksi suomalaisen lentopalloilun ensimmäisistä erikoisseuroista.

– Ainakin ihan kärkipäässä. Lajin erikoisseuroista Kalevan Lentopallo ja Käpylän Lentopalloilijat olivat Lentopalloliiton perustajajäseniä. Muut perustajajäsenet olivat yleisseurojen lentopallojaostoja.

Niin on vuosien saatossa sitten käynyt, ettei Hattulan Hakalla ole enää toimintaa, mutta Lento-64 se vaan jaksaa porskuttaa.

Kokenut joukkue

Tällä hetkellä Lento-64:llä on vain yksi joukkue. Se pelaa miesten 3-sarjassa. Junioritoimintaa ei seurassa ole ollut ihan vähään aikaan, eikä se Lennon ainoa joukkue pääse elvistelemään nuoruudella innolla. Kokemusta porukalla on sitäkin enemmän.

– Neljä miestä on ylittänyt jo 50 vuoden iän. Kuopuskin on jo yli kolmekymppinen, Talikainen sanoo Arto Mattilan valmentamasta seuran edustusjoukkueesta.

Hän on silti varma, että Lennon tulevaisuus on taattu.

– Ei Lento-64 mihinkään kuole. Joukkueen sarjataso määräytyy sen mukaan, missä äijät haluavat pelata.

Talikaisen mukaan mediaseksikkäät lajit ovat ainakin Hämeenlinnan seudulla voittaneet kisan junioreista ennen lentopalloa.

– Ovat sanoneet, että lentopallo on teknisesti vaativa laji. Nuoren on helpompi aloittaa jokin muu laji.

Lennon salivuoroilla treenaavat niin seniorit kuin parikymppisten harrastajaporukka. Juniorityön aloittamisesta ei seurassa ole Talikaisen mukaan keskusteltu.

– Toki otamme mielellämmekin haasteen vastaan, jos joku täkäläinen nappulaporukka saa päähänsä aloittaa lentopallon pelaamisen meidän seurassa. Tällaista ei ole kuitenkaan näköpiirissä.

Talikainen on nähnyt suomalaisen lentopalloilun huiman kehityksen kohti kansainvälistä kärkeä.

– On laji mennyt kansainvälisesti meillä eteenpäin. Myös etenkin miesten Mestaruusliiga on kovatasoinen. Alemmilta tasoilta harrastajamäärät ovat kuitenkin pienentyneet rajusti.

Aikalaiset muistavat vallan hyvin, kuinka Hämeenlinnan tienoollakin oli lentopallojoukkueita 5-sarjaan saakka. Puulaakiakin pelasi satakunta työmaaporukkaa.

Lentopallopitäjä

Talikainen pitää Hattulaa lentopallopitäjänä. Hän luettelee monta kovaa pelimiestä, jotka ovat lähtöisin Hattulasta.

– Palomäen Jukka ja Markku, Paanasen Matti, Mäkisen Mikko, Suokkaan Matti, Lehtosen Jukka, Montolan Hannu…,

– Ja Hattulan joka kylässä oli aikoinaan jonkinlainen rantapallokenttä.

Eikä Lento-64:n merkitystä Hattulan urheilussa sovi väheksyä.

– Seuran merkitys hattulalaiselle urheiluelämälle on ollut melkoisen iso tasollisestikin, kunnon kuntalainen vakuuttaa.

Lennon talouskin on mallissaan.

– Aina ollaan taloudellisesti pärjätty. Kunta ja liike-elämäkin tukivat hyvin seuraa urheilullisesti parhaina vuosina.

Kunniakas historia

Lento-64:n historiaan mahtuu monta pyyteetöntä seuratoimijaa.

– Pentti Kaivisto oli ensimmäinen puheenjohtaja. Perustajajäsenistä puolet oli Pappilanniemen sairaalan työntekijöitä. Itse en 16-vuotiaana ollut vielä seuran toiminnassa mukana, vaikka myöhemmin pelasinkin 5-sarjan joukkueessa.

– Edesmennyt Paavo Mäkinen oli puheenjohtajana kymmenisen vuotta ja legendaarinen lentolainen. Arvi Laine teki pitkän päivätyön seuran puolesta sihteerinä ja puheenjohtajana, samoin Jouko Tuomola, Keijo Puumalainen ja Olli Siltanen.

Talikainen itse on toisella rupeamallaan Lennon puheenjohtajana. Hän piteli seuransa nauruja puheenjohtajana vuodet 1993–95. Toinen vetäjän pesti alkoi vuonna 2010.

Parhaimmillaan Lennolla oli kahdeksan joukkuetta.

– Ykkösjoukkue lähti Tarmoon 1980-luvun alkupuolella. Se oli kuin olisi ketsuppipullon korkin avannut. Väkeä puljahti seuran toimintaan niin, että meillä oli neljä miesten joukkuetta, ikämiesten joukkue, naisten joukkue ja kaksi juniorijoukkuettakin.

Urheilullisesti Lento-64 eli kulta-aikansa 1990-luvun puolivälin jälkeen.

– Miesten joukkueemme pelasi kaksi kautta 1-sarjassa. Eikä sieltä pudottu, vaan sarjapaikasta haluttiin luopua. Suuri osa näistä 1-sarjan kavereista pelaa yhä Lennossa, Talikainen kertoo. (HäSa)

Lento-64 nauttii juhlakahvit ystäviensä kanssa ensi lauantaina kello 14–16 ravintola Rosollissa Parolassa.

Asiasanat

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic