Uutiset

Lentohäpeästä ei näy Finnairilla merkkiäkään: matkustajamäärässä ennätys ja liikevaihto nousi toistakymmentä prosenttia

Yhtiö arvioi, että koronaviruksen vaikutus jää rajalliseksi, vaikka Kiinan-lentoja ei päästäisikään lentämään. Toimitusjohtajan mukaan 2019 oli nopean kasvun vuosi.
Kuva: Joel Maisalmi
Kuva: Joel Maisalmi

Ilmastokriisi ja sen synnyttämä lentohäpeä eivät näytä vaikuttavan tilinpäätöksensä julkaisseen Finnairin tulokseen.

Yhtiön matkustajamäärä kasvoi viime vuoden viimeisellä neljänneksellä 11 prosenttia ja liikevaihto 13,4 prosenttia. Koko vuodellekin nousua oli 10,3 ja 9,2 prosenttia.

Koko vuoden matkustajamäärä oli 14,7 miljoonaa, mikä on yhtiön ennätys.

Virustilanne ei näy vielä luvuissa

Vaikka polttoaineen hinnannousu lisäsi yhtiön kuluja 12 miljoonalla eurolla, nousi vertailukelpoinen liiketulos yli kolmella miljoonalla eurolla.

Hallitus ehdottaa osingoksi 0,20 euroa osaketta kohden.

Aasian koronavirustilanne ei ollut ehtinyt vaikuttaa vielä näihin tuloksiin. Toisaalta yhtiö arvioi, että vaikutukset jäävät tänäkin vuonna rajallisiksi, vaikka Manner-Kiinan lentoperuutukset jatkuisivat.

Virustilanteen vuoksi Finnair ei kuitenkaan anna vielä ennustetta koko kuluvan vuoden liikevaihdosta.

Lähivuosina miljardeja uusiin koneisiin

Yhtiön toimitusjohtaja Topi Manner sanoo viime vuotta olosuhteiltaan vaihtelevaksi mutta yhtiölle silti nopean kasvun vuodeksi.

– Nyt olemme siirtyneet uuteen, vuodet 2020–2025 kattavaan strategiakauteen, jolloin tähtäämme kestävään, kannattavaan kasvuun, hän toteaa tiedotteessa.

Finnair aikoo tehdä viisivuotiskaudella 3,5-4 miljardin investoinnit muun muassa polttoainetehokkaampiin lentokoneisiin.

Menot