Uutiset

Lentokenttätestaus aloitettiin Helsinki-Vantaalla, oirearvioon osallistuminen on vapaaehtoista – "matkustajien vastuullisuus nähdään lähiviikkoina"

Helsinki-Vantaan lentokentällä testataan terveydenhuollon ammattilaisten arvioiden perusteella sellaiset saapuvat matkustajat, joilla on oireita tai jotka epäilevät altistumisen perusteella saaneensa tartunnan.
Helsinki-Vantaan lentokentällä otetaan koronanäyte maahan saapuvilta matkustajilta terveydenhuollon ammattilaisten arvion perusteella sellaisilta, joilla esiintyy koronaoireita tai jotka ovat olleet tilanteessa, jossa ovat voineet tartunnalle altistua. Kuva: Arttu Laitala
Helsinki-Vantaan lentokentällä otetaan koronanäyte maahan saapuvilta matkustajilta terveydenhuollon ammattilaisten arvion perusteella sellaisilta, joilla esiintyy koronaoireita tai jotka ovat olleet tilanteessa, jossa ovat voineet tartunnalle altistua. Kuva: Arttu Laitala

Helsinki-Vantaan lentokentällä aloitettiin maanantaina matkustajien koronatestaus. Iltapäivään mennessä näytteenottopisteellä on suoritettu muutamia koronatestejä, HUS:n vastuuyksikön päällikkö Anu Elomaa kertoo.

– Näytteenottopistettä on valmisteltu noin viikko, ja meillä on täällä kokenutta henkilökuntaa töissä.

Matkustajille jaetaan heidän saapuessaan matkatavara-aulasta yleisohje varotoimenpiteistä sekä koronaoirelista, joka opastaa pysähtymään lentokentän terveysinfopisteellä, mikäli epäilee tartuntaa. Halutessaan matkustaja voi pysähtyä terveysinfopisteellä ja saada arvion siitä, onko koronatestille tarvetta. Infopisteellä tehdään esimerkiksi oirearvio sekä arvio siitä, onko matkustaja altistunut virukselle.

Mikäli aihetta koronatestille löydetään, matkustaja saatetaan näytteenottopisteelle lentokentän lähtöaulan yläkerran kongressitiloihin.

– Testin jälkeen asiakasta ohjeistetaan jatkotoimenpiteistä. Testituloksen saamisessa kestää yhdestä kahteen vuorokautta.

Terveysinfossa pysähtyminen ja testiin osallistuminen on vapaaehtoista. Sitä ei myöskään voida valvoa, jääkö matkustaja suositusten mukaisesti karanteeniin testituloksia odotellessa. Vantaan kaupungin terveyspalveluiden johtaja Piia Vuorela sanoo, että eri matkustajien vastuullisuus nähdään lähiviikkoina.

– Ajattelisin, että me suomalaiset olemme kuluneen kevään aikana todella hyvin noudattaneet valtioneuvoston ohjeita. Se, miten hyvin kansalaiset noudattavat suosituksia lentokentillä jää nähtäväksi, mutta tietenkin suositusten mukaan toimiminen on toivottavaa.

Pikatestit käyttöön kolmen kuukauden päästä

Vuorelan mukaan ajankohta lentokenttätestauksen aloittamiselle on terveydenhuollon näkökulmasta hyvä.

– Pystymme hiomaan kesän aikana hiottuja testausprosesseja ja parantamaan niitä isompia matkustajavirtoja varten.

Testauskapasiteetti on tällä hetkellä noin sata testiä vuorokaudessa.

– Toivomme, että testauskapasiteetti vastaa matkustajamääriä hyvin, mutta on aika lailla mahdotonta antaa asiasta tarkkaa arviota, Vuorela sanoo.

– Tässä vaiheessa määrät ulkomailta saaduissa tartunnoissa ovat vielä vähäisempiä, kun matkustajavirrat ovat pienempiä. Toki itse ainakin uumoilen että ulkomailta saapuvat tartunnat kasvavat matkustajamäärien kasvaessa.

Vuorelan mukaan Helsinki-Vantaalle saadaan käyttöön pikatestaus näillä näkymin kolmen kuukauden kuluttua.

– Siihen mennessä tänne pitäisi saada pikatestilaitteet käyttöön ja henkilökunta koulutettua.

Koronatestauksesta Helsinki-Vantaan lentokentällä vastaa Vantaan kaupunki yhteistyössä HUSLABin kanssa.

Päivän lehti

26.9.2020

Fingerpori

comic