Uutiset

Lentokone on suojaton lintua vastaan – lentäjä pelastautui, kun ruotsalaishävittäjä osui lintuparveen ja putosi

Lentokoneiden moottoreita ei käytännössä voi suojata lintujen törmäyksiltä, sillä suojaus häiritsisi ilmavirtaa moottoriin, sanoo lentoturvallisuuskonsultti Hans Kjäll uutistoimisto TT:lle.

– Kuulostaa tietenkin absurdilta, että kovia otteita kestämään varusteltu sotakone joutuu onnettomuuteen linnun vuoksi, mutta on tosiaan niin, että jos suurempi lintu kuten lokki imeytyy moottoriin, se voi tuhota sen, Kjäll sanoo.

Lentäjillä on myös hyvin vähän mahdollisuuksia välttää kiitoratojen läheisyydessä oleviin lintuihin törmäämistä.

– En usko, että lintua ehtii nähdä. Oletettavasti kuulee pamauksen, kun se imeytyy moottoriin ja tuhoaa moottorin aerodynamiikan. Sen jälkeen ohjaamoon tulee virheilmoituksia, minkä jälkeen voi sitten päättää mitä tehdä, Kjäll sanoo.

Ruotsalaiskoneen lentäjä pelastui heittoistuimella

Juuri lintuun törmäämistä pidetään syynä Ruotsissa tänään tiistaina sattuneeseen onnettomuuteen, jossa ruotsalainen Jas 39 Gripen -hävittäjä syöksyi maahan Ronnebyssä, Etelä-Ruotsissa.

Puolustusvoimat kertoi, että kone lensi parveen isompia lintuja, minkä jälkeen ohjaaja totesi koneen ohjauskyvyttömäksi ja pelastautui heittoistuimella.

Kone syöksyi maahan, tuhoutui täysin ja käynnisti maastopalon.

Turmasta on aloitettu onnettomuustutkinta. Sillä ei ole vaikutuksia siviililiikenteeseen.

Gripeniä valmistaa ruotsalainen Saab. Koneen uusin versio on ehdolla Suomen uudeksi hävittäjäksi.

Linnut myös matkustajakoneiden riesana

Koska lintuja on vaikea väistää, niitä imeytyy myös matkustajakoneiden moottoreihin. On kuitenkin hyvin harvinaista, että törmäys lintuun johtaa koneen putoamiseen.

Yksi tunnetuimmista tapauksista sattui New Yorkissa vuonna 2009, kun US Airwaysin kone törmäsi kanadanhanhiparveen pian nousun jälkeen ja sen molemmat moottorit lakkasivat toimimasta. Kone teki onnistuneen pakkolaskun Hudson-jokeen, ja kaikki 155 matkustajaa pelastuivat.

Historian pahin linnun aiheuttama lento-onnettomuus sattui Bostonissa, Yhdysvalloissa vuonna 1960. Eastern Air Linesin lento osui pian nousun jälkeen lintuparveen ja linnut vahingoittivat kolmea koneen neljästä moottorista. Maahansyöksyssä kuoli 62 ihmistä ja loukkaantui 10.

Päivän lehti

18.9.2020

Fingerpori

comic