Uutiset

Lentomatkustajien käsimatkatavarat valvontaan

Viime päivinä on valiteltu, kuinka turvatarkastuksiin täytyy jonottaa. Perusteeksi on sanottu tiukentuneet määräykset. Mitä kaikkea voisimme yhdessä toimien tehdä helpottaaksemme syntynyttä tilannetta?

Määräyksiä emme voi muuttaa. Suomen perustuslakia voidaan muuttaa tarpeen vaatiessa. Paljon vaativampi asia on, jos rapakon takaa tullut ohje ns. turvallisuuden parantamisesta pitäisi kyseenalaistaa. Miksi sieltä ei määrätä, että kaikkiin ohjeisiin ja lentolippuihin kirjoitettua ohjetta käsimatkatavaroista täytyy valvoa? Mitat, painot ja lukumäärä on selvästi määrätty.

Mikä on käytäntö? Jos jaksat raahata minkä tahansa koossa pysyvän nyssäkän, kaikenkokoisen pyörillä vedettävän tai vastaavan, niin lentohenkilöstö koneessa avustaa sinut hymysuin löytämään piilopaikan omaisuudellesi. Mikä epäluulo saa ihmisen keräämän omaisuutensa lentomatkalle käsimatkavaraksi?

Kyllä varallisuutensa ja omaisuutensa määrän voi osoittaa muillakin tavoilla. Vaikka tarjoamalla halpalentoyhtiön kanssamatkustajille sämpylän.

Jos matkustajalta hyväksyttäisiin vain yksi käsimatkatavara, jonka koko on määräysten mukainen, helpottuisivat turvatarkastukset.

Tietokoneet pitää tulkita käsimatkatavaraksi.

Lentoyhtiö tekee valinnan hyväksyessään matkustajan lipun ja matka-tavarat. Miksi annettuja määräyksiä ei valvota? Kun vastaanottovirkailija kohtaa asiakkaan, hänellä on ostettu lippu. Matkustusehdot on toki painettu pienellä, takasivuille normaalisti.

Vastaanottovirkailija on ulkoistettu tai muutoin huonosti kohdeltu, hänen on käsketty olla asiakasystävällinen.

Turvatarkastajat on toki ulkoistettu, heidän pitää katsoa vain kuvaruutua ja kynsisaksien määrää.

Kahdeksaan käsimatkatavaraan ei kiinnitä huomiota.

Pitkä jono osoittaa homman toimivan tehokkaasti. Ja joku lentoaseman kuudestatoista organisaatiosta kertoo, että tulkaa ajoissa lentoasemalla, meillä on poikkeava tilanne.

Kertokaa avoimesti milloin sitä ei ole. Tai sopikaa, että jokainen kilo matkustajaa ja matkatavaraa maksaa, olisi se pieni askel parempaan suuntaan nykytilasta.

Aalto Räisänen

Hattula

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic